Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De kinderen van SVL zijn heus ook in de zomer wel actief. Zo wordt er fanatiek geskeelerd en gefietst, maar wat als een kind daar niet van houdt of de ouders geen geld hebben voor het materiaal? Dan kun je een wekelijks trainingsuurtje ook anders invullen. Met SummerKids introduceerde Manon een plan om de kinderen een wekelijks samenzijn te bieden waarbij de nadruk vooral ligt op samen sporten. De activiteiten hoeven niet louter met schaatsen te maken te hebben, het kan net zo goed gaan om balspelen of andere oefeningen. “Je hoeft eigenlijk alleen je sportschoenen mee te nemen.”

Meer aanmeldingen

Toen ze twee jaar geleden het plan bedacht, stapte ze samen met een aantal andere meiden van de club naar het bestuur en kreeg ze 250 euro om materialen te kopen. Elk jaar waren er meer aanmeldingen en inmiddels hebben ze de kinderen opgedeeld in twee leeftijdsgroepen. “De leeftijdscategorie die afkomt op SummerKids is 6 tot en met 13 jaar en dat leent zich eigenlijk niet voor één groep”, aldus Manon. “Dus hebben we dat opgedeeld en hebben we er ook meer trainers voor aangetrokken. En sowieso komen er ieder jaar meer kids bij.”

Nieuwe leden

Want SummerKids blijkt een prima middel om leden te werven. “De trainingen zijn laagdrempelig en dus is het ook makkelijk om vriendjes of vriendinnetjes mee te nemen. Ze mogen vier keer meedoen en daarna moeten ze lid worden van de club. Dat is nu eenmaal een regel, zo gaat dat bij de schaatstrainingen ook.” Ook bij SummerKids-uitjes, zoals een jaarlijks tripje naar het strand, is er ruimte voor vriendjes en vriendinnetjes. “Ze worden enthousiast, komen nog eens mee naar een training en wie weet blijven ze hangen.” Op die manier kreeg SVL er het afgelopen jaar weer vier jeugdleden bij. “En voor een schaatsvereniging is dat best veel.”

Kansen

Juist omdat tijdens de trainingen allerlei activiteiten voorbij komen, kan iets als SummerKids voor elke sportvereniging werken. In elke sport volgt na het seizoen immers een stille periode. “Het kan voor andere clubs inderdaad net zo goed werken, maar je moet je niet alleen blijven richten op je ‘eigen’ sport, je moet een beetje ‘out of the box’ denken. Bovendien is een grote verscheidenheid aan activiteiten voor de kinderen heel goed. Ze leggen zo een brede fysieke basis. Kijk maar naar de schaatstoppers van nu. Ze hebben allemaal vroeger verschillende andere sporten gedaan. Je biedt de kinderen dus alternatieve activiteiten én een reden om ook na het seizoen naar de club te komen. Het mes snijdt aan twee kanten. Daar liggen voor clubs echt kansen!”

Ten slotte enkele praktische tips van Manon: “Zoek allereerst mensen om je heen die net zo enthousiast zijn als jij, die direct aan de slag willen. Daarna maak je een goed plan, je moet goed weten wat je wil gaan doen. Met een goed plan krijg je bovendien ook anderen binnen de club mee. Wil niet direct te veel, creëer eerst een solide basis voor de plannen. Want het is leuker om de ladder te beklimmen dan om er steeds vanaf te vallen.”

Lees meer over ledenwerving en ledenbehoud en ga met jouw club aan de slag.

  • Datum: 04-08-2016

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Ledenwerving en –behoud Ledenwerving Jeugd Ledenbehoud

Goede voorbeelden in de buurt


Lees ook