Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Het sport- en beweegbeleid Grenzeloos actief is opgezet om ‘een landelijk dekkende structuur en passend sport- en beweegaanbod te creëren, waarbij iedereen in Nederland met een beperking de mogelijkheid heeft om te sporten en bewegen’. Binnen het programma is een stimuleringsbudget van € 950,-beschikbaar voor het verbeteren van sport- en beweegaanbod. Als sportaanbieder kun je een aanvraag indienen. Daarin beschrijf je je idee, geef je aan hoe dit het sportaanbod voor mensen met een beperking versterkt, hoe daarmee de doelgroep bereikt wordt en hoe de deelname door die doelgroep bevorderd wordt. Je aanvraag heeft meer kans van slagen wanneer je een of meerdere stappen uit het stappenplan Samen Sporten volgt.

Intrinsieke motivatie

No Limits Gym is een sportschool in Nieuwerkerk aan den IJssel waar echt iedereen welkom is. Eigenaar Antoine Schutte gaf al jaren les in verschillende conditie- en vechtsporten, maar begon een tijd geleden vanuit een puur intrinsieke motivatie met een nieuwe uitdaging. “Ik wilde graag ook vechtsporten aanbieden voor mensen met een beperking en zag dat het aanbod op dat vlak heel gering was. Ik ben dat in mijn gym gaan opstarten. Zo hebben we bijvoorbeeld een rolstoeltoegankelijke boksring. Je zou denken dat iemand dat al eens eerder heeft bedacht, maar we blijken daar heel uniek in te zijn.”

 

Aangepaste bokszakken

De sportschool blijkt in een behoefte te voorzien, want mensen met en zonder beperking komen er graag en veel. “Dat wil ik ook juist bereiken”, vervolgt Antoine, “de integratie tussen sporters met en zonder beperking. Wat het aanbod betreft moet je gewoon logisch nadenken. Zo zijn er enkele slechtziende boksers die in de gym trainen. Voor hen ben ik op zoek gegaan naar iets om het boksen toegankelijker voor ze te maken. Dat werden speciaal in Italië ontworpen bokszakken. Die hebben een felle kleur en zijn wat zachter dan normaal. Verder hebben we op de grond rondom de bokszakken een soort ijzeren ringen laten aanbrengen, waardoor de bokser met zijn voeten voelt waar hij of zij staat.”

Eerst kijken waar vraag naar is

Antoine liep in zijn zoektocht naar middelen aan tegen de mogelijkheid om stimuleringsbudget aan te vragen. Hij ging daarover ook in gesprek met Jacqueline van der Linde van MEE Rotterdam. “We verwijzen vaak sporters door naar No Limits Gym. Het is de enige aanbieder in de regio, met een uniek aanbod”, vertelt ze. “We kenden Antoine van zijn activiteiten in Rotterdam, maar nu hij een eigen locatie in Nieuwerkerk aan den IJssel heeft hebben we zijn aanvraag ook nog begeleid. In feite hebben we samen het aanvraagformulier en het stappenplan Samen Sporten doorlopen. Zijn werkwijze, hoe succesvol ook, is wel het omgekeerde van wat ik andere sportaanbieders zou adviseren. Die raad ik altijd aan eerst te kijken naar waar vanuit de doelgroep vraag naar is. Er zijn in Nederland helaas de meest prachtige initiatieven die op niets uitlopen omdat er te weinig vraag naar is. Loop je in Rotterdam rond met een idee, dan kun je altijd even bij Rotterdam Sport op Maat polsen of het wel aansluit bij de behoeften van de doelgroep. In andere regio’s zijn er vergelijkbare organisaties.”

Tevreden

Wat de bokszakken van No Limits Gym betreft: die bereiken wel degelijk hun doel, aldus Antoine. “Twee weken geleden had ik hier een man die nog slechts aan één oog twee procent zicht heeft. De felle kleur van de bokszak hielp hem precies genoeg om te kunnen waarnemen. De ring op de grond hielp hem zelfs nog meer. Daar kunnen we dus tevreden over zijn. Het stimuleringsbudget gaf een mooi steuntje in de rug.”

Meer informatie

Voor meer informatie over het stimuleringsbudget of andere vragen kunt u terecht op http://grenzeloos-actief.nl/ of mailen naar grenzeloosactief@nocnsf.nl

  • Datum: 23-12-2016

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Financiën Subsidies Ledenwerving en –behoud Ledenwerving De 6 van Aangepast Sporten

Goede voorbeelden in de buurt


Lees ook