Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De kaatsclub telt 260 leden, maar als er ijs ligt, maken veel meer mensen gebruik van de schaatsbaan. Dat biedt meer mogelijkheden om te verduurzamen op de club, zo weet Draaistra. Hij is overigens niet zomaar een initiatiefnemer. Hij is van huis uit adviseur Duurzame Energie en weet dus goed waarover hij praat.  Hij kaartte het energieverbruik aan bij de club en ging vervolgens met een aantal vrijwilligers met technische kennis door het clubgebouw om te kijken waar besparing mogelijk was. Daardoor kwam de club in ieder geval tot de conclusie dat de vriezer in de winter uit kan. Omdat het energieverbruik van De Boer al relatief laag lag, was meer besparing op het bestaande verbruik echter moeilijk.

Ledverlichting

‘Ledverlichting’ was natuurlijk ook een veelgehoorde term toen Draaistra aan de slag ging met energiebesparing. De investering betaalt zichzelf, zeker als de club kans maakt op subsidie, sneller terug dan vaak gedacht. Toch had de kaatsclub ook hier een probleem. Kaatsen wordt veelal overdag en in de vroege avonduren in de zomer gedaan, waardoor kunstlicht nauwelijks nodig is. En natuurijs is er lang niet ieder jaar, dus schaatsen in de avonduren is nauwelijks een factor van betekenis. Het leverde een terugverdientijd van ledverlichting op van maar liefst twintig jaar.

Wat overbleef waren zonnepanelen. Het clubhuis staat pal op het zuiden, prima voor het opvangen van zonlicht. Draaistra vond de offerte van een aantal aanbieder echter nog tegenvallend hoog. Hij kwam echter met een oplossing; zonnepanelen kun je met vereende krachten prima zelf plaatsen.

Benieuwd naar de resultaten die De Boer boekte met zonnepanelen? Download op deze pagina het gehele verhaal en gebruik het stappenplan om zelf succesvol energie te besparen op jouw club.

  • Datum: 18-01-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Duurzaamheid Financien en subsidies Praktijkverhalen duurzaamheid Energie

Goede voorbeelden in de buurt


Lees ook