Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

“Op dondermiddag hebben we veel klaverjassers”, antwoordt Willems op de eerste vraag. Rozendaal: “En op woensdagavond wordt gebiljart.” Verder heeft de club 750 leden, waarvan 400 jeugd. Er zijn teams met dames, heren, zaal, 35+, 45+, jongens en meisjes. Rozendaal: “Wie enigszins affiniteit heeft met voetbal, kan bij ons terecht.” Willems: “En dat in een redelijk weerspiegeling van de samenleving. Cultureel, bedoel ik.” Rozendaal: “Een gezonde mix.” Dat klinkt al met al toch behoorlijk maatschappelijk. Maar waar hebben ze het stempel Open Club precies aan te danken?

Rozendaal: “We werken samen met het stadsdeel, met hun optimalisatiemanager.” Willems: “Ja, hij moest zelf ook lachen om die term. Een optimalisatiemanager zorgt dat een sportpark optimaal wordt benut. Hij probeert commerciële bedrijven te interesseren het complex van OSV te gebruiken voor bedrijfsuitjes, sportdagen, toernooien, festivals.”

Open voor de buitenwereld

Volgens de definitie staat een Open Club open voor de buitenwereld en samenwerking met andere organisaties. En dat doet OSV dus. De club heeft zelf, ook een mooie titel, een combinatiefunctionaris rondlopen. Die ondersteunt de club vijf uur per week en legt contacten met scholen bijvoorbeeld. Ook staat een Open Club open voor nieuwe ideeën en is de aloude houding dus niet: ja maar, zo doen we dat hier al 25 jaar. Toen Rozendaal en Willems twee jaar geleden toetraden tot het hoofdbestuur was er één ding dat hen behoorlijk stoorde. Er was geen uniformiteit in tenue. Willems: “De F6 werd door de bakker gesponsord en de B1 door de slager. Wij wilden dat elk team in hetzelfde tenue speelt. De F-jeugd moet zich ook kunnen spiegelen aan het eerste elftal.” Rozendaal: “Maar hoe dan? Toen werd het idealistisch. We besloten: we zoeken een goed doel.”

‘Maak Emma Beter’

En zo ging OSV een samenwerking aan met het Emma Kinderziekenhuis. De club schenkt een deel van haar sponsorinkomsten aan het ziekenhuis en alle teams, van F-pupil tot Heren 1, spelen in een shirt met ‘Maak Emma Beter’. Rozendaal: “Dat is leuk voor het Emma, maar voor ons is het ook belangrijk. We willen een bewustzijn kweken, vooral bij de jeugd, dat het helemaal niet normaal is iedereen maar ziektes toe te wensen. Je moet blij zijn dat je kan en mag voetballen, er zijn veel kinderen die dat niet kunnen. Het Emma ligt er vol mee.”

Dat bewustzijn had ook een negatieve oorsprong. OSV kwam in 2012 landelijk in het nieuws, toen een 77-jarige supporter met een karatetrap werd geveld door een speler van de tegenstander, die een rode kaart had gekregen. De man overleed aan zijn verwondingen. Willems: “Voetbal komt teveel negatief in het nieuws, dus er is een trend ingezet waarbij iedere vereniging een ander bewustzijn wil kweken.” Roozendaal: “Je vingertje opheffen alleen heeft niet zoveel zin. Je moet ook ouders opvoeden. Ze zeggen: ‘Het zijn maar woorden.’ Nou, dat vinden wij niet. En de associatie met het Emma sprak gelukkig ook sponsors aan.” Willems: “De reacties waren overwegend positief.”

Vrijwilligers

Een ander kenmerk van een Open Club zijn nieuwe vrijwilligers, die welkom zijn met hun ideeën. Daarvan heeft OSV er ook de nodige. De club drijft voor 99 procent op vrijwilligers. Rozendaal: “Doordat wij zo enthousiast zijn, en niet alles op zijn elvendertigste doen zoals de laatste honderd jaar, zie je dat dat aanslaat bij vrijwilligers. Een man van 27 jaar zegt: ik heb hier mijn hele jeugd gevoetbald, ik wil wat terugdoen. Hij stapt in de sponsorcommissie en neemt twee vrienden mee. Ook het onderhoud in de zomer wordt door nieuwe vrijwilligers, samen met de oude garde, gedaan. Ik vroeg: waarom deden jullie dat al die jaren niet? Ze hadden nooit het idee gekregen dat ze nodig waren, dat het gewaardeerd werd.” Willems: “Daarom: wij zijn een bestuur met een open deur. Letterlijk. Vroeger was die deur vaak dicht.”

  • Datum: 24-04-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Samenwerking Open Club Praktijkvoorbeelden Open club: de filosofie Onderwijs Vrijwilligers

Goede voorbeelden in de buurt


Lees ook