Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De gemeente Schiedam zoekt naar een laagdrempelige manier om kinderen uit achterstandswijken kennis te laten maken met  sport en cultuur. Het proefproject draait in een wijk waar al wijksportverenigingen actief zijn. De wijksportvereniging is een bewezen concept waarin gemeente, basisscholen en lokale sportverenigingen samenwerken. Kinderen maken kennis met verschillende sportactiviteiten, die na schooltijd op één van de scholen plaatsvinden, en kunnen bij interesse doorstromen naar een sportvereniging. Werkt deze aanpak ook voor culturele activiteiten? Stichting Mooi Werk, waar een cultuurcoach werkzaam is, denkt van wel. In lessenseries van 8 weken worden gitaar, toneel en beeldende kunst aangeboden. De belangstelling is overweldigend. De kinderen die structureel les willen, kunnen alleen niet doorstromen naar een wijkcultuurvereniging, omdat die er niet is. De oplossing die is bedacht is een lidmaatschap van een kunstklas die na schooltijd op één van de basisscholen plaatsvindt.

Zo kunnen kinderen toch hun talenten ontdekken op een vertrouwde locatie dicht bij huis.

In dit project is nauw samengewerkt tussen de combinatiefunctionarissen sport en cultuur en de basisscholen in de wijk. De gemeente heeft het project financieel en beleidsmatig ondersteund, waardoor voortgang is gegarandeerd. Omdat de combinatiefunctionaris sport op de school ook cultuur heeft gepromoot, was de organisatie helder en vertrouwd voor ouders. Vele ouders blijken ook geïnteresseerd in een sport- of cultuuractiviteit voor henzelf. De groepsleerkrachten ervaren dat je de talenten van kinderen ontdekt en stimuleert met deze aanpak. Ook is het contact tussen kinderen en ouders van verschillende scholen gestimuleerd, waardoor er meer sociale samenhang ontstaat in de wijk.

Wijkcultuurvereniging Schiedam from LKCA on Vimeo.

  • Datum: 31-05-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Samenwerking Gemeenten Onderwijs De kracht van de combinatie sport en cultuur

Goede voorbeelden in de buurt


Lees ook