Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Suwout: “De vereniging richt zich op álle fietsliefhebbers uit Utrecht en omstreken. Van beginnende fietser tot gevorderde (wedstrijd)renner; iedereen is welkom voor trainingen, een wekelijkse fietsronde, wedstrijden en gezamenlijke activiteiten. CS030 is de eerste en enige wielervereniging in deze stad met een dergelijk breed profiel. Zowel fietsers met een racefiets als met een mountainbike en cyclocrossers zijn welkom. Naast het fietsen worden door en voor leden diverse activiteiten georganiseerd in de vorm van onder andere workshops, clinics, lezingen, weekenden, borrels en indoortrainingen.” Goede samenwerking met de juiste partijen is daarbij essentieel. De club telt inmiddels 520 leden (de gemiddelde leeftijd is 34 jaar) en momenteel geldt een vertraagde instroom van nieuwe leden. “Om de kwaliteit van het sportaanbod op peil te houden, laten we het aantal leden afhangen van het aantal trainers dat we kunnen opleiden”, aldus Suwout. Die leden variëren van mensen die net een fiets hebben tot ervaren renners op wedstrijdniveau.

Gecertificeerde trainers


Wat de club vanaf het begin heel belangrijk vindt, zijn gecertificeerde trainers. Om die reden hebben ze zich ook vrijwel meteen aangesloten bij de KNWU. Suwout: “Dat hoort bij hoe we ons als club willen profileren. Naast kwaliteit is ook veiligheid een kernwaarde. Om die reden hebben we bijvoorbeeld als regel dat we niet met groepen groter dan 14 personen de weg op gaan. Een groep van die omvang is zowel voor ons als voor de overige weggebruikers te overzien. Binnen de bebouwde kom rijden we maximaal 25 kilometer per uur.”

Gevarieerd aanbod

Het aanbod aan trainingen van CS030 is heel gevarieerd. In de zomermaanden zijn er drie keer per week trainingen op de weg. In de winter wordt op maandagavond een spinning training gegeven in de sportschool, op woensdagavond core stability training in een sportzaal, op zaterdag op de weg en op zondag op de mountainbike. De club heeft geen eigen accommodatie. Alles wordt online geregeld en dan wordt er verzameld op een afgesproken plek. Suwout: “Dat is bewust. We willen geen bardiensten draaien of een tuin moeten onderhouden. We zouden wel graag een wielerbaan willen hebben. Daarmee zouden we de fietspaden ontlasten en dan zouden we ook aan een randvoorwaarde voldoen om bijvoorbeeld jeugdleden op te kunnen nemen.”

Van elkaar leren

Het motto van de club ‘samen beter leren fietsen’ wordt door de club heel breed opgevat. Suwout: “We leren heel veel van elkaar over de sport, zowel op de fiets als op andere manieren. Zo hebben we tal van commissies die fietsgerelateerde activiteiten organiseren, zoals workshops, clinics of trainingsreizen. Iedereen wordt aangespoord zijn eigen talenten te ontdekken.”

Ook de bond wordt beter

Met haar visie en missie is CS030 geen ‘doorsnee’ wielervereniging. Suwout: “Dat wij iedereen een training aanbieden op zijn of haar eigen niveau, dat is onze grote kracht. We helpen degene die gisteren een fiets gekocht heeft met trainingen om in de pedalen te klikken, we organiseren starterstrainingen met daarin het accent op groepsrijden, bereiden leden voor om samen grote tochten te gaan fietsen of andere prestaties te leveren. We zijn lid geworden van de KNWU omdat we opgeleide trainers wilden hebben. De opleidingen zijn nu ondergebracht in de Wieleracademie, een samenwerkingsverband met de NTFU. Maar we vroegen ons ook af wat de bond ons nog meer kan bieden. En dat was heel mooi, want inmiddels zitten we met de KNWU om tafel om te kijken hoe we van elkaar kunnen leren. Samen maken we een curriculum voor sportaanbod op het gebied van groepsrijden, bochten rijden en meer. De bond wil luisteren naar zijn achterban en kijken hoe ze ons verder kunnen helpen. Daar worden we allemaal beter van, en dat is wat CS030 beoogt!”

  • Datum: 15-08-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Tips en advies Samenwerking

Goede voorbeelden in de buurt


Lees ook