Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Door jeugdleden als trainer en coach in te zetten voor eigen leden, geef je de jeugd een belangrijke rol binnen de vereniging. Als de vereniging het trainingsbeleid goed aangepakt, zijn er veel voordelen te behalen. Naast het feit dat jongeren door te coachen en het geven van trainingen veel extra vaardigheden kunnen opdoen, voelen zij zich meer verbonden met elkaar en met de club. Ook dienen zij als rolmodel voor jongere spelers. Zorg er wel voor dat de kwaliteit van de training hoog is en dat de jongeren worden begeleid door een volwassene. Hockeyvereniging HC Naarden past deze vorm van jeugdparticipatie al jaren succesvol toe.  

Plek van jeugd binnen de club

Hockeyvereniging HC Naarden is een jonge, snel groeiende vereniging met 1.800 leden, waarvan ruim 1.300 jeugdleden en bijna 120 jeugdteams. In alle leeftijdscategorieën zijn er meer meisjes dan jongens. De vereniging telt maar liefst 180 jeugdtrainers, die in meer en mindere mate zelfstandig training geven en de teams coachen. Hoe ouder ze zijn, hoe meer zelfstandigheid. Er is een speciaal opleidingsbeleid ingevoerd, toen de club enkele jaren geleden explosief is gaan groeien en er een trainers tekort dreigde. De “jeugd traint jeugd” aanpak zet jongeren in als trainer en coach om alle jeugdteams goede training en coaching te geven.

Hoe werkt ‘jeugd traint jeugd’?

Deze unieke ‘jeugd traint jeugd’ trainersopleiding is door de club zelf ontwikkeld. Drijvende kracht was de hoofdtrainer. Omdat er zoveel trainers nodig zijn voor de jeugd, er weinig volwassenen zijn die hierbij kunnen ondersteunen en de club de contributie laag wil houden, is er voor deze vorm van jeugdparticipatie gekozen.

Overigens is het dan in eerste instantie belangrijk om te weten hoe het met de participatie van de jeugd op de club gesteld is. Dat kan met de Jeugd Participatieladder Sport. Die biedt inzicht in waar je als sportclub nu staat op het gebied van jeugdparticipatie en waar je in toekomst naartoe wilt.

Terug naar Naarden…… Verder lezen? Lees welke resultaten het project bij HC Naarden heeft opgeleverd op de website Allesoversport.nl.

  • Datum: 28-08-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Ledenwerving en –behoud Ledenbehoud Jeugd Bestuur & organisatie Tips en advies

Goede voorbeelden in de buurt


Lees ook