Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Els Peters vertelt: "Ik heb in 2003 een rugoperatie gehad. Daarna had ik geen gevoel meer in mijn onderbenen. Ik kan nog wel lopen, maar niet meer de sporten doen die ik voorheen deed. Het eerste jaar daarna heb ik keihard gerevalideerd, ook omdat men mij zei dat in het eerste jaar de zenuwen zich nog zouden kunnen herstellen. Maar het was een moeilijke tijd. Ik had voorheen altijd een heel actief leven geleid, deed aan hardlopen, skiën, enzovoort. En had in die periode het gevoel dat ik niets meer kon."

Therapie

De problemen van Els om haar situatie te accepteren leidden er een jaar of vijf geleden toe, dat zij een twee weken durende therapie ging volgen bij Winnock. Dat instituut houdt zich met name bezig met mensen met rugproblemen, maar voor Els betekende het vooral twee weken lang zien wat je allemaal wél nog kunt. Els: "Ja, ik heb er twee heel belangrijke dingen geleerd. Allereerst heb ik daar weer geleerd dat sporten ook gewoon leuk kan zijn. Ik sportte altijd met op de achtergrond het gevoel: het moet iets opleveren. Daar leerde ik weer genieten. En daarnaast heb ik er geleerd hoeveel sporten ik wél kan doen, in plaats van te kijken naar wat ik niet meer kan. De therapie heeft mijn ogen geopend voor alle mogelijkheden die er nog voor mij zijn. En niet alleen op sportgebied, mij werd ook getoond dat ik bijvoorbeeld dirigent kon worden van mijn koor. En op vrijdagmiddag zeiden ze tegen me: 'Welke sport gaan we doen?' En dan gingen we squashen, of paardrijden. Dat was geweldig!"

Samen voor Goud

Toen Els op Facebook de oproep zag om deel te nemen aan het programma Samen voor Goud, twijfelde ze geen moment en gaf zij zich op. Zo nam ze bijvoorbeeld deel aan een rolstoelbasketbalclinic met Barbara van Bergen. "Dat was zó leuk! Ik was eigenlijk meteen verkocht! Maar hier bij ons in de Achterhoek was eigenlijk geen club, waar ik terecht kon. Ik vond wel een handbikeclub, maar dat was meer een 'mooi-weer-clubje', en dat zocht ik niet. Ik wil elke week trainen, iets samen doen. Toen heb ik nog een half jaartje in Nijmegen bij Stichting Koprol rolstoelbasketbal gespeeld, maar dat was toch te ver reizen. Ik speelde al met de gedachte om een eigen club te starten bij ons in de gemeente Oude IJsselstreek. We hebben een prachtige hal hier staan, dus dat zou best kunnen."  

Steentje bijdragen

Begin dit jaar kreeg Els een tip dat de Pigeons uit Duiven ook een rolstoelbasketbalafdeling wilden opstarten. Els: "En daar speel ik nu dus twee keer per week, en het klikte meteen zó goed, dat ik gezegd heb ook graag bestuurlijk mijn steentje bij te willen dragen. Dat doe ik bijvoorbeeld door te helpen met het indienen van subsidieaanvragen bij Uniek Sporten of door mee te denken over activiteiten."

De rolstoelbasketbalafdeling van de Pigeons groeit nog steeds, ze hopen vanaf januari 2018 aan de competitie deel te kunnen nemen. Els vertelt: "Bij de  officiële Kick-off hadden we een geweldige middag, verzorgd door Basketbal Experience Nederland, die leverde ons meteen ook twee nieuwe leden op. En iedereen zet ook zijn eigen netwerk in. Ik heb altijd flyers bij me. Onze groep bestaat uit mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot en met 50+-ers. Het is zó geweldig, ik word er elke keer weer gelukkig van!"

Filmpje

Els heeft een filmpje op Facebook staan, en ook vanuit de Nederlandse Sportloterij is een filmpje van haar gemaakt. Zoals Els het zegt: "Iedereen moet ervaren hoe goed het doet te merken dat je veel meer kunt dan je denkt!"

Meer informatie

Wil jouw club ook aanbod voor mensen met een beperking starten? Volg het Stappenplan samen sporten of laat je inspireren door andere mooie voorbeelden!

  • Datum: 12-10-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Ledenwerving en –behoud Ledenwerving De 6 van Aangepast Sporten Bestuur & organisatie Tips en advies

Goede voorbeelden in de buurt


Lees ook