Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Dale Tan, eigenaar van het Sportinstituut, is trots op de groep sportieve senioren. Hij vertelt: “De Karate Seniorengroep 55+ers is opgericht op 28 november 1995 en is eigenlijk ontstaan naar aanleiding van een door ons instituut gegeven ‘Opleiding Zelfverdediging’ aan de Volksuniversiteit Venlo. Daarna is de groep als zelfstandige eenheid blijven functioneren, inmiddels dus al 22 jaar!”

Groep van acht

De groep bestaat uit dames en heren, in leeftijd variërend van 60 tot 82 jaar. Tan: “Ondanks de leeftijd is het ledenverloop in de groep niet groot. Gemiddeld bestaat de groep uit acht mensen, waarvan twee er al sinds de oprichting deel van uitmaken. Drie leden, waarvan één dame, hebben inmiddels ook een KBN 1e Dan behaald.” De senioren trainen meestal tweemaal per week en twee keer per jaar leggen ze ook examens af.

Ambassadeurs karatesport

De groep is dan wel een zelfstandige eenheid, maar zij leveren ook een waardevolle, vrijwillige bijdrage aan de activiteiten van het sportinstituut. Tan: “De senioren zijn heel goed in het analyseren van karatetechnieken en in het in woord en beeld vertalen daarvan. Dit wordt dan ingezet bij de opleidingen en examens voor met name de jeugd, maar ook voor volwassenen.” Daarnaast ziet Tan de groep ook als geweldige ambassadeurs van de karatesport. “Zij grijpen elke gelegenheid aan, om op manifestaties, evenementen, collega-verenigingen, buurtbijeenkomsten, noem maar op, om onze sport met informatie en demonstraties te promoten.”

Passend niveau

Jo Ruijtenbeek is één van de leden van de groep, die vanaf het begin erbij is. Hij geeft aan: “We voelen ons heel goed thuis hier, waar we kunnen helpen of kunnen inspringen, doen we dat graag. Voor de training vinden we het wel fijn dat we onze eigen eenheid hebben. Het niveau van onze training moet passen bij de leeftijd, en wie weet dat nu beter dan wij zelf?”

Karate goed voor ouderen

En dan is het belangrijkste aspect, namelijk hoezeer de sport bijdraagt aan het gezond en gelukkig ouder worden van de senioren. Lichamelijk en geestelijk kan de karatesport voor senioren zó veel doen. Jo Ruijtenbeek geeft zijn visie: “Destijds hadden wij al het gevoel dat sport in het algemeen en zeker ook karate oudere mensen op vele manieren ten goede komt, of het nou om lopen, vallen of andere simpele dingen gaat. Maar zeker ook zelfverdediging is écht goed voor senioren.”

Wil je meer weten over seniorensport binnen jouw club? Kijk dan eens naar het Stappenplan 50+ of naar andere goede tips. Of kijk eens of de workshop de kansen van 50+sport van de Sportbestuurdersacademie iets voor jouw club is.

  • Datum: 06-10-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Ledenwerving en –behoud Ledenwerving 50-plussers Bestuur & organisatie Tips en advies

Goede voorbeelden in de buurt


Lees ook