PAC is een gezellige atletiekvereniging, aldus voorzitter Martin Blok. “We presenteren ons graag als de club voor iedereen. Voor alle leeftijden, voor alle gezindten, voor alle niveaus. We hebben ruim 1800 leden, tussen de 4 en 96 jaar oud.” Dat levert een actief verenigingsleven op, waar iedereen wel een trainingsgroep kan vinden waar hij of zij in past. Met als centraal middelpunt het schitterende clubhuis aan het Kralingse Bos. “Een perfecte locatie”, aldus Blok. “Een prachtig clubgebouw met krachthonk, waar we graag gebruik van maken. Sinds vorig jaar hebben we van de gemeente een deel van het beheer van het complex overgenomen, en daarbij zijn we ook heel blij met onze senior leden. Die helpen ons graag bij het onderhoud, wat we nu zelf moeten uitvoeren.”
Senioren
PAC heeft de grootste ledengroei dan wel bij de jeugd, maar de seniorenafdeling mag er zeker ook zijn. Blok: “Van onze ruim 1800 leden zijn er 450 ouder dan 50. En we hebben zelfs 80 leden, die ouder dan 70 zijn! We zijn er trots op, want atletiek is ‘een leven lang bewegen’, het is een sociaal gebeuren. De sfeer is heel belangrijk bij ons op de club. En we willen graag dat oudere mensen op een ongedwongen manier zo veel kunnen blijven sporten, als ze nog kunnen en willen. Hun betrokkenheid bij de club is voor ons van heel grote waarde.”
Hechte club
Han Ruigrok is een voorbeeld bij uitstek daarvoor. Als 15-jarige werd hij lid van PAC, inmiddels is hij 71 en sport hij er nog steeds. Hij is ook nog steeds trainer, en weet als geen ander hoe het is om te blijven sporten als je ouder wordt. “Het duurvermogen van mensen is tot op hoge leeftijd trainbaar, dus dat proberen we ook te doen. Maar toch wordt voor sommige mensen op een gegeven moment hardlopen een te zware belasting.” Om die mensen toch te behouden voor de club biedt PAC inmiddels ook wandelen en bootcamp aan. “Of mensen nemen wel deel aan de warming up en gaan daarna naar het clubhuis, zodat we elkaar aan het eind van de training weer zien. De mensen zijn erg gehecht aan hun groep, wat eigenlijk heel mooi is om te zien bij een sport als atletiek, wat toch eigenlijk geen teamsport is.”
Begeleiding
Het grote aantal leden maakt het mogelijk om voor iedereen de juiste trainingsgroep te vinden. Blok: “Inmiddels zijn we gestart met een tweede wandelgroep, laten we de senioren overdag trainen in het krachthonk en hopen we daarmee eraan bij te dragen dat de mensen door het doen van oefeningen soepel en gezond blijven.” Ruigrok beaamt dit, en onderschrijft het belang van oudere mensen in beweging krijgen. “Zeker als mensen nog niet zo veel gesport hebben of vroeger gevoetbald hebben, dan is het wel belangrijk dat ze daarin goede begeleiding krijgen. Wandelen is dan bijvoorbeeld veel veiliger, omdat de mensen niet zo belastbaar zijn.”
Vrijwilligers
Afgezien van de trainingen zijn er ook veel senioren, die graag om sociale redenen komen. Even naar het clubhuis, wat mensen ontmoeten. Ruigrok: “O, ja hoor! Het zijn vaak de ouderen, die bijvoorbeeld helpen als vrijwilliger aan de bar of bij evenementen. Soms zijn ze ook alleen nog maar donateur of lid van de Club van 100, maar ze voelen zich verbonden met de club.” Zeker ook bij de evenementen zijn al die vrijwilligers van harte welkom. PAC organiseerde de afgelopen zomer bijvoorbeeld ook het NK Ekiden, een estafetteloop voor een team van zes mensen over een marathonafstand. Ruigrok: “Daar hebben we vanuit onze club met twee teams 70-plus aan deelgenomen, en het team waarin ik zat heeft daarmee het Nederlands record 70+ behaald in 4:13:12. Maar we hebben bijvoorbeeld ook één lid, die is al 80+ en zelfs wereldkampioen!” Blok vult aan: “Het enthousiasme van deze mensen stimuleert de anderen.” Ruigrok sluit af: “Ik heb zo veel plezier in training geven, ik voel me fit en dat straal ik uit!” PAC is er trots op!
Meer informatie
Wil jij binnen jouw club ook meer aandacht voor 50+-ers? Daarvoor vind je hier meer tips, een stappenplan en andere goede voorbeelden.
- Datum: 03-11-2017
Blijf op de hoogte!
Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.
Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.