Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De Jeugdraad bestaat uit zes jeugdleden tussen de 12 en 18 jaar. Een senior lid begeleidt de kinderen en zorgt voor de basisstructuur. Verder is het aan de jeugd. Bij Tie-Breakers houdt dat in dat zij ieder jaar eind augustus het Open Jeugd Toernooi organiseren.  “Ze krijgen de volledige verantwoordelijkheid voor het toernooi, uiteraard met de nodige begeleiding. Maar het is hún toernooi, het is hún week. Deze week is het terrein van de Jeugdraad”, vertelt Robbert Schmidt, club- en parkmanager van TV Tie-Breakers.

“De Jeugdraad is vanuit de historie ontstaan. In het verleden zaten vaak veel ouders van jeugdleden in de jeugdcommissie. De jeugdcommissie organiseerde het jeugdtoernooi. Maar jongeren zitten er niet op te wachten dat hun eigen ouders zo dicht betrokken zijn bij een activiteit waar zij aan meedoen. Dus wij zeiden: laat die kinderen lekker hun eigen toernooi organiseren.”

Leerproces

Natuurlijk is de organisatie van zo’n toernooi een prima leerschool voor de jeugd. Ze leren in de praktijk hoe zoiets werkt en welke verantwoordelijkheden er bij komen kijken. Als het aan Tie-Breakers ligt, doet het echter ook iets met het gevoel van de jeugdleden. Het is ook hún club, waar ze deels zelf verantwoordelijk voor zijn. En die verantwoordelijkheid maakt de binding van de jeugdleden met de vereniging alleen maar sterker. Bij het organiseren van een Open Jeugd Toernooi komt natuurlijk nogal wat kijken. Zo moet het toernooi worden aangemeld bij de bond, moet er een wedstrijdschema worden gemaakt, moeten er toernooiposters worden gemaakt, sponsoren worden geregeld en een dagindeling worden gemaakt.

Schmidt: “Als je dat overlaat aan deze jonge jeugd, gaan er soms ook dingen fout. Maar dat moet je accepteren. Het is hun leerproces. Dit moeten wij als volwassen leden proberen los te laten. Is de ijscokar niet op tijd geregeld? Nou, dan zet je die toch lekker de volgende dag neer! In deze puberleeftijd denken ze een dag van tevoren: o ja, morgen is het toernooi! We hebben weleens wat kunst- en vliegwerk bij de bond moeten uithalen om het toernooi alsnog aangemeld te krijgen. Maar dat is dan de veiligheid, er is altijd back-up die voor deze dingen zorgt. Als clubmanager zorg ik dat de pallets en de zitkussen er staan, maar laat ze zelf lekker hun chillcorners inrichten.”

Op eigen terrein

Belangrijk volgens Schmidt is dat de kinderen, door hen zelf invulling te laten geven aan een activiteit, zij een intrinsieke betrokkenheid bij de club ontwikkelen. Bij Tie-Breakers gaat dat om het organiseren van een toernooi, bij andere clubs zijn wellicht weer andere zaken die je gericht aan een Jeugdraad kan overlaten. Het doel is hetzelfde. ‘We zien dat het een succesformule is. We zien gebeuren dat kinderen die op hun achttiende uitvliegen en bij een studentenvereniging gaan tennissen, bij ons terugkomen. Iemand die ooit als kind in de Jeugdraad zat, is nu zelf senior en begeleidt de Jeugdraad. Ook is een Jeugdraadlid doorgegroeid tot het bestuur.’

‘Kinderen leren al op jonge leeftijd verantwoordelijkheid te dragen. Het is heel leuk dat daardoor verbinding met de vereniging ontstaat. Ze gaan het voelen. Het is niet meer mijn tennisvereniging, het is mijn club. Dat ontstaat nog meer, omdat het op eigen terrein gebeurt. Ze moeten acties aangaan met vreemde mensen, maar in een veilige omgeving. Daardoor wordt het nog meer hun terrein. Zij bepalen. Het gaat niet alleen om tennis, het gaan om de pret met je tennismaatjes. Het is toch geweldig dat het een week een chaos is? Er zijn genoeg momenten dat het terrein alleen van volwassenen is. Maar de jeugd binnen een club heeft net zoveel recht op die momenten. Ze komen en maken er een feestje van.’

  • Datum: 13-11-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Ledenwerving en –behoud Ledenbehoud Jeugd Bestuur & organisatie Tips en advies

Goede voorbeelden in de buurt


Lees ook