Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De Boer is trainer Veilig Sportklimaat voor de KNHS en heeft inmiddels al behoorlijk wat bijeenkomsten ‘Lang leve de sportouder’ meegemaakt. “De bijeenkomst bij Rijvereniging en Ponyclub De Nijgraaf in Westervoort was heel goed. Dat had te maken met een aantal zaken, zoals bijvoorbeeld het feit dat zij stagiaires hadden ingezet om de avond te organiseren. Dat betekent natuurlijk dat de belasting niet bij het bestuur ligt. En die stagiaires hadden dat super gedaan! Daarnaast had de rijvereniging ook andere verenigingen aangeschreven, waardoor er een leuke, gevarieerde groep ouders bij elkaar was.”

Aangepast aan paardensport

Vanuit de KNHS heeft Christel de Boer al vanaf het begin de bijeenkomsten in het kader van het traject Veilig Sportklimaat begeleid. Specifiek waar het de rol van de ouders betreft benadrukt zij het belang van de aanpassing van de sessies aan de paardensport. “Kinderen of jongeren zijn nog meer dan bijvoorbeeld bij hockey afhankelijk van hun ouders in deze sport. We hebben een aantal inspiratiesessies georganiseerd, waaruit naar voren kwam dat er behoefte is aan meer aandacht voor de vraag hoe ouders in de sport staan. Dus daar spelen we hiermee op in.”

Ondersteuning

Het bleek lastiger dan gedacht om bijeenkomsten te organiseren voor ouders, waar de kinderen niet bij zijn. De Boer: “Ja, iedereen vindt het eigenlijk heel leuk dat er iets speciaal voor ouders georganiseerd wordt, maar we merken dat daar meer ondersteuning voor nodig is dan we vooraf ingeschat hadden.”

Stoplichtspel

Een heel goed onderdeel van de workshop is volgens De Boer het ‘stoplichtspel’. De Boer: “Dat is een geweldig instrument! De instructeurs ontvangen van ons een stoplichtspelpakket, en laten daarmee de kinderen de input leveren voor de inhoud van de avond. De kinderen maken kaartjes met acties van ouders, die ze als ‘rood’, ‘oranje’ of ‘groen’ inschalen. Dat gaat dus om gedrag van de ouders, wat het sportplezier van de kinderen laat dalen, gelijk blijven of vergroot. De ouders gaan dan tijdens de workshop deze kaartjes bij de juiste kleur leggen. En het confronteert, want ze kunnen niet zeggen: ‘Zoiets doe ik niet’ of ‘Dat gebeurt bij ons niet’, want het zijn hun kinderen, die het gezegd hebben!”

Tijdens de workshop vullen ouders dan ook zulke stoplichtkaartjes in. En door die kaarten te combineren met die van de kinderen komen er gedragsregels tot stand, waar kinderen en ouders elkaar op aan kunnen spreken. De Boer: “Het is gemakkelijker om tegen je moeder te zeggen: ‘Mam, dat is wel rood, wat je nu doet’, het helpt om de grenzen te bewaken.”

Talententeams

De inspiratiesessies en bijeenkomsten worden door de KNHS ook voor de talenten- en belofteplannen gebruikt. De Boer: “Juist bij jonge talenten is het goed om met de ouders te praten over de omgang met hun kind in de sport. En bij die groep is de uitkomst van het stoplichtspel ook soms heel verrassend, omdat we daar ook met pubers werken. Dat levert leuke kretenkaartjes op!”

Meer informatie over de workshops vind je hier. Meer goede voorbeelden uit de paardensport vind je hier.

  • Datum: 29-12-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Veilig sportklimaat Tips en advies Samenwerking Andere sportclubs

Goede voorbeelden in de buurt


Lees ook