Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Staal is binnen UW & TC De Volharding verantwoordelijk voor de jongeren van 14 t/m 18 jaar, binnen het wielrennen Nieuwelingen en Junioren genoemd. De club neemt deel aan wedstrijden op Europees topniveau. De club vindt het belangrijk de ouders te betrekken bij de club waar hun kind aan wielrennen doet. Dat bleek al uit een artikel hier op Sport.nl/Voorclubs een jaar geleden.

Staal: "Dat is een risico, omdat wielrennen een ploegsport is die individueel beoefend wordt. Dus ouders kunnen er nog wel eens andere ideeën op na houden dan de ploegleiding."

Om dit op te lossen zijn er protocollen geschreven met gedragsregels. Staal: "Maar we merkten dat we meer wilden. We wilden bereiken dat de ouders ook met veel plezier en als collectief langs de weg staan en elkaar proberen te helpen met het begeleiden van hun sportende kind. En dat is natuurlijk niet zo makkelijk, want het blijven natuurlijk wel pubers."

Lang leve de Sportouder

Enkele jaren geleden startte de club al met een opleiding van meerdere avonden. Staal: "De opleiding was prima en we bereikten precies wat we wilden, alleen vonden de ouders meerdere avonden een te grote belasting. Vorig jaar ontdekten we de opleiding 'Lang leve de sportouder' van de Academie voor Sportkader. Deze 'turbocursus' van 2 uur bleek precies te zijn wat wij zochten. In januari 2017 hebben we de cursus voor de eerste keer aan de ouders aangeboden. En ongeveer alle ouders waren ook aanwezig!"

 Cursusleidster Ine Klosters ging als eerste in gesprek met de renners over het aspect ouders. De bevindingen werden door haar meegenomen in het deel voor de ouders. Door middel van animaties en filmpjes werden de ouders geconfronteerd met divers gedrag langs de kant. En ook gedrag dat niet wenselijk is, maar waar de ouders zich meestal niet bewust van zijn. Door middel van voorbeelden kwam er een open discussie op gang, waar alle ouders aan mee deden.

Cursus 2018, ouder weer enthousiast

Staal: "Na afloop waren alle ouders bijzonder enthousiast. Dat is fijn, maar De Volharding was vooral benieuwd naar de effecten bij de wedstrijden. En die bleken bijzonder positief te zijn. De ouders gingen makkelijker en leuker met elkaar om en we merkten dat er zo goed als geen 'verbaal geweld' langs de kant van de weg was. Verder ontdekten we dat ouders ook opener met de ploegleiders en mede-ouders praten over het probleem 'ouder zijn van een sportend kind'.

Op zaterdag 27 januari 2018 werd voor de tweede keer de cursus 'Lang leve de Sportouder' gegeven. Staal: "Weer door cursusleidster Ine. Tenslotte weet ze nu meer wat er speelt in het wielrennen. We vonden het wel spannend, want twee derde van de ouders had de cursus in 2017 al gedaan. Tot onze verbazing en blijdschap waren de ouders allemaal aanwezig en weer enthousiast. Een belangrijk aspect blijft toch dat de ouders met elkaar in gesprek gaan en elkaar daardoor beter leren kennen. Meteen zijn de groepjes 'oude' en 'nieuwe' ouders opgeheven. Het seizoen 2018 gaat absoluut weer een topjaar worden, samen met onze Sportouders!"

  • Datum: 19-02-2018

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Vrijwilligers en personeel Opleidingen en bijscholingen Tips en advies Bestuur & organisatie

Goede voorbeelden in de buurt


Lees ook