Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

"Als andere clubs tegen mij zeggen: 'Wij hebben geen geld', dan antwoord ik: 'Dat hadden wij ook niet!' En toch is dit ons gelukt." Nawijn blikt terug: "Het begon in 2016, toen we besloten dat we toe waren aan een nieuwe verwarmingsketel. Toen hebben we als bestuur besloten een extern adviesbureau te vragen om een totaalplaatje te maken van wat we allemaal zouden kunnen verduurzamen. Met het idee: dan kunnen we vervolgens kijken wat te realiseren is. Daar hebben we toestemming voor gekregen van onze ALV, en toen kwam dus een voorstel op tafel wat door alle subsidiemogelijkheden compleet haalbaar bleek."

Extern adviesbureau

Het voorstel hield onder andere de installatie van 112 zonnepanelen in, het vervangen van de verlichting door LED-verlichting, een nieuwe HR-verwarmingsketel en een eigen ketel voor de warmwatervoorziening. Nawijn: "Achteraf gezien waren die € 5.000,- die we betaald hebben aan dat externe bureau de beste investering! Zij hebben ons geholpen bij het offertetraject, het Programma van Eisen en de subsidieaanvragen. Het liep vlekkeloos. In het najaar van 2016 begonnen we met de offertes, begin 2017 ontvingen we de subsidie en in de zomer van 2017 was alles gerealiseerd."

Gestructureerd

Het hele traject verliep volgens de trotse penningmeester gestructureerd. "We hebben er als club bewust voor gekozen om alles in één keer aan te pakken. Dan zie je het ook meteen terug in je energierekening. Voorheen hadden we ongeveer € 26.000,- aan energiekosten op jaarbasis, volgens de berekeningen leveren de maatregelen een besparing van ongeveer € 12.000,- op. Ik kan nu al zeggen dat we die besparing ruimschoots halen!"

Beheersmatig verbeterd

Afgezien van de besparing door de nieuwe ketel en de LED-verlichting hebben de maatregelen ook de beheersmatige kant verbeterd, zoals de betere thermostaat en een op afstand te bedienen verlichting. Nawijn: "We hebben nu, na ongeveer een half jaar, al 16.000 kWh minder verbruikt! En dan hebben we de opbrengst van de zonnepanelen nog buiten beschouwing gelaten. Ik verwacht dat we de hele investering binnen vijf tot 8 jaar terugverdiend hebben."

De leden van CJVV zijn uiteraard ook blij met de verduurzaming van de clubaccommodatie. Nawijn: "Uiteraard vinden ze het goed dat we geld besparen. Maar daarnaast is het ook mooi om als club te laten zien dat je iets wilt doen aan duurzaamheid."

Aan de penningmeester tenslotte de vraag wat hij aan andere clubs mee wil geven. "Zeg niet bij voorbaat dat je daar geen geld voor hebt! Want dat hadden wij ook niet, maar je ziet hoe onze accommodatie er nu bij ligt."

  • Datum: 20-03-2018

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Duurzaamheid Energie Financien en subsidies Praktijkverhalen duurzaamheid

Goede voorbeelden in de buurt


Lees ook