Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Kappe herinnert het zich nog goed, de mededeling van de gemeente dat gymnastiekvereniging GymXL de oude distributiehal, waar zij in trainden, binnen anderhalf jaar moesten verlaten. "Dat was uiteraard wel even schrikken. Maar tegelijkertijd was het ook heel hard nodig, want die oude hal, daar kon je op sommige plekken letterlijk naar buiten kijken! Vanuit GymXL hadden we drie mensen in de huisvestingscommissie zitten: een gepensioneerd ingenieur, een mevrouw die bouwkunde gestudeerd had en ikzelf, die als zelfstandig ondernemer ervaring had in het ontwikkelen van indoorspeeltuinen en dergelijke. Een commissie, die die klus wel aandurfde, dus! Samen met de gemeente Amersfoort en de SWS zijn we gestart met het traject om binnen anderhalf jaar een nieuwe accommodatie te realiseren. En dat is gelukt!"

Stichting

Het nieuwbouwproject werd ondergebracht onder de al bestaande stichting TurnInn, die aanvankelijk een bedrijfshal huurde voor twee gymclubs. Tijdens de huur van de distributiehal was de stichting niet actief. Maar vanwege btw-terugvordering en dergelijke werd de stichting nu weer tot leven gebracht. Kappe legt uit: "Onze plannen met de nieuwe accommodatie waren ook vanaf het begin om deze ook te verhuren aan de bond, aan scholen, etcetera. Dan is het sowieso eenvoudiger dat niet uit naam van GymXL te doen. Maar ook gelet op de enorme bedragen, die met de bouw gemoeid waren: de bouwkosten bedroegen 2,4 miljoen euro. Dan praat je dus over meer dan 400.000 euro btw! We kregen maximaal één miljoen subsidie voor de bouw van de gemeente, dus die vier ton wilden we graag besparen."

Duurzaamheid

Kappe vervolgt: "Tijdens de ontwerpfase hebben we ingezet op duurzaamheid. De hal wordt gebouwd voor de komende dertig jaar en wellicht langer, dus op lange termijn is duurzaamheid altijd winst. Alle verlichting in de hal is LED-verlichting. De SWS heeft via hun duurzaamheidsborgstelling ervoor gezorgd dat deze investering gedaan kon worden. Om onze duurzaamheidsdoelstelling te halen wilde we aansluiten op de warmtecentrale van Eneco, die op 200 meter afstand van de hal staat. Helaas bleek pas laat dat een aansluiting daar niet mogelijk was. Om dat te compenseren zijn we na enige omzwervingen met het bedrijf Solisplan een huurkoopovereenkomst aangegaan voor zonnepanelen.

Uitbreiding

Het doel van de gemeente was het voorkomen van wachtlijsten om mensen te laten sporten. Kappe glimlacht: "Ja, dat was de voorwaarde om destijds de subsidie te ontvangen. En nu, anderhalf jaar later is de wachtlijst langer dan toen we begonnen. De accommodatie lijkt alweer te klein! Daarom zijn we nu bezig met plannen voor het enige stuk nog beschikbare grond hier in de wijk om nog 1500 m² over twee verdiepingen erbij te bouwen. Daar willen we dan met name het trampolinespringen en freestyle sporten onderbrengen. Het is onze ambitie om de eerste freestyle-accommodatie van Nederland te openen. Wij willen hiermee richting geven aan onze visie met betrekking tot de toekomstige sportbeoefenaar."

Energie

Op dit moment leveren de zonnepanelen al meer energie dan men gebruikt. Kappe: "Helaas wordt de hal nog verwarmd met gas. Op dit moment levert de warmtecentrale naast onze accommodatie een hoop restwarmte, die nu in de buitenlucht verdwijnt. Graag gaan wij in overleg met Eneco om te kijken of deze warme lucht niet gebruikt kan worden voor de verwarming van de nieuwe uitbreiding. Want uiteraard zullen we ook dan kijken of wij dit zo duurzaam mogelijk kunnen bouwen."

Bij de doorberekening van de exploitatie werd berekend dat de stichting TurnInn haar investering binnen 8 tot 10 jaar zal hebben terugverdiend. Kappe: "Over 15 jaar loopt de huurkoopovereenkomst af, dan is die installatie van ons. En daar hebben we dan nog heel veel jaren plezier van!"

  • Datum: 23-03-2018

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Duurzaamheid Energie Praktijkverhalen duurzaamheid

Goede voorbeelden in de buurt


Lees ook