Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De atletiekvereniging is groeiende en heeft nu al 630 leden. Voorzitter Rudi Meinen zegt hierover lachend: “Hoe we dat doen? Ik begrijp dat we de vier inzichten voor bestuurders feilloos volgen maar we hebben dat zelf niet echt in de gaten.” Toch is de vereniging een mooi voorbeeld als het gaat over de 4 inzichten voor sportbestuurders.

Samen doen

Rudi: “De visie van het bestuur is heel helder. Het draait bij ons om plezier, niet om prestatie. Dat stralen we uit door veel aandacht te hebben voor gezellige momenten na de training en andere activiteiten. Maar ook door geen selectiebeleid te hanteren. Iedereen is gelijk. Als je extra wilt trainen, prima. Hierdoor krijgen we geen scheve gezichten bij ouders of atleten. Als leden willen trainen, kan dat. We geven gewoon de sleutel van de keet. Elk bestuurslid deelt die visie en we dragen dat samen uit. De visie en kernwaarden van de club worden veel verwoord en staan ook elk kwartaal in ons clubblad vermeld. Het is de visie van het bestuur maar deze wordt gedeeld door de leden. Dit wordt bevestigd doordat de inhoud van de positieve feedback van de enquêtes overeenkomen met onze kernwaarden van de vereniging: laagdrempeligheid; gezelligheid; maximale persoonlijke acceptatie; respect en open en eerlijke communicatie.”

Meenemen

Wij praten heel veel met iedereen die bij de club betrokken is. Even luisteren naar die moeder of naar de trainer met een issue in het team. Doordat we zelf actief betrokken zijn bij de club vinden de meeste gesprekken met de oudere leden tijdens een duurloopje of na de training in ons sportcafe plaats. Met ouders van pupillen wordt voor en na de training regelmatig in het voorbij gaan gesproken, gewoon voor de gezelligheid maar ook om te complimenteren of wanneer dat nodig is een bepaald gedrag van het kind na te vragen. Hierdoor weten we wat er allemaal leeft en als je dan dingen wilt veranderen, kun je mensen makkelijker meenemen in je plannen. Sterker nog, niet zelden komt een plan of initiatief juist vanuit de leden zelf. Verder houden we elk twee jaar een enquête onder de leden en elke 2 jaar een SWOT analyse. En vervolgens pakken we aan wat beter kan.  

Eigenaarschap

Loslaten vinden wij helemaal niet moeilijk. We hebben twee tieners een nieuwe sociale groep laten coördineren; de Happy Code. Bedoeld voor de groep 11-15 jaar die dat sociale aspect nodig heeft om verbonden te blijven met de vereniging. Joppe, een jongen die destijds 13 was en inmiddels 15, regelt dat met zijn Happy Code vrienden. Gaat dat goed? Niet altijd, maar fouten maken mag, we zijn erbij en helpen hen dan. Die eigen verantwoordelijkheid vinden mensen heerlijk, die vrijheid. Het zorgt ervoor dat we nooit een tekort aan trainers en vrijwilligers hebben."

Support

Het klinkt simpel, maar het vergt echt wel continue aandacht. Complimenten geven, oprechte interesse tonen. Een extra hapje en drankje na een training, muziek aan, voor sfeer zorgen. Maar ook het gesprek durven aangaan als je iets fout ziet gaan. We hebben wel eens een moment gehad dat er bij jeugdleden bijvoorbeeld meer vrijheid is genomen dan de club bereid was om te geven. Na zo’n moment is daar direct met de betrokkenen over gesproken en daarna het boek gesloten. Niet meer opgerakeld, klaar. Fouten mogen gemaakt worden. Wij gaan uit van het goede in onze mensen!

Dit artikel verscheen eerder op www.sportplezier.nl

  • Datum: 09-05-2018

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Tips en advies Vrijwilligers

Goede voorbeelden in de buurt


Lees ook