Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

“Er is de afgelopen weken hard gewerkt aan een oplossing voor sportverenigingen die zich bekneld voelden door de Wet Werk en Zekerheid.” aldus NOC*NSF algemeen directeur Gerard Dielessen. “Ik ben blij dat het ons gelukt is om in korte tijd samen met het ministerie van SZW, de Werkgevers in de Sport (WOS), FNV Sport & Bewegen mede namens CNV en De Unie, en Sportservice Nederland helderheid te verschaffen over de wijze waarop sportverenigingen kunnen voorkomen dat zij de dupe zouden worden van deze wet die recent in werking is getreden. Het is goed om te zien dat alle sociale partners elkaar zo snel hebben weten te vinden in een pragmatische oplossing.”

Tot 1 juli 2015 konden werkgevers drie keer in drie jaar tijd een tijdelijk contract aanbieden aan hun medewerkers. Daarna moest er een periode van drie maanden tussen zitten om een nieuwe keten te starten. Veel sportclubs gebruiken de zomerstop om die periode op te vangen. In de Wet werk en zekerheid is het aantal tijdelijke contracten beperkt tot drie contracten in twee jaar tijd. De periode er tussen is verlengd naar zes maanden. In de Cao sportverenigingen is een uitzondering opgenomen waardoor zes contracten in vier jaar kunnen worden overeengekomen zonder dat een contract voor onbepaalde tijd ontstaat.

Nieuwe werkgeversorganisatie

De verwachting is dat de nieuwe werkgeversorganisatie vanaf 1 januari 2017 operationeel is. In de tussentijd kunnen sportclubs via een zogenoemd incorporatiebeding de Cao Sportverenigingen - of een andere voor de sector toepasselijke cao - van toepassing verklaren op de individuele arbeidsovereenkomsten die worden aangegaan. Daarmee kan een sportclub een uitzondering maken op de ketenbepaling. Ook kan een sportclub nu al gebruik maken van de dienstverlening van een sportservicebureau. Op hen is de Cao Sportverenigingen al van toepassing.

Meer informatie over de WWZ en de amateursport is te vinden in de factsheet opgesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De WOS (tel: 026 4834450), Sportservice Nederland (023 5319475) en FNV Sport & Bewegen (tel: 088 3680368) kunnen vragen beantwoorden van werkgevers en werknemers over de WWZ.

  • Datum: 29-06-2016

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Financiën Vrijwilligers en personeel Arbeidsrelatie, vergoedingen, contracten

Lees ook