Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Algemene oproep werkt niet

Rik Burger, jeugdtrainer en voormalig bestuurslid van Albatros, bedacht de tactiek een paar jaar geleden. Een algemene oproep voor vrijwilligers op de website of in het clubblad blijkt voor veel clubs niet meer te werken. Maar een scout die op potentiële vrijwilligers afstapt en aangeeft waarom hij of zij geschikt is voor een rol binnen de vereniging wél. Een persoonlijke benadering werkt veel beter, zo is zijn eigen ervaring als vrijwilligersscout.

Geschikte vrijwilligersscout

Het begint bij een goede vrijwilligersscout. Maar hoe vind je zo iemand? “Bij Albatros is het op natuurlijke wijze ontstaan”, antwoordt Rik. “Maar bij de meeste verenigingen is wel een geschikt iemand in huis. Het is iemand die veel contacten heeft, mensen kent en mensen weet te overtuigen. Het kan iemand zijn die in het bestuur zit, maar het bestuur kan ook de scout scouten. Daarna is het voor de scout een kwestie van goed om zich heen kijken en doorvragen.”

Rol van de scout

“De scout moet er voor zorgen dat de vrijwilligersfuncties binnen de club goed bezet raken”, vertelt Rik. “Waar het vroeger standaard was dat je een taak binnen een vereniging op je nam als je lid werd, moet de scout het nu aan mensen vragen. Hij of zij moet spotten wie betrokken zijn en vervolgens doelgericht in gesprek gaan over wat iemand doet en kan. Zie je bijvoorbeeld bij een training altijd een ouder langs de lijn staan en hier en daar een handje helpen, dan is de stap naar een functie als trainer al kleiner. Soms moet je dan nog wel twijfels bij mensen wegnemen. Als je ze vraagt om een bepaalde functie te bekleden is het antwoord in eerste instantie vaak nee. Vraag dan door naar waarom iemand niet wil. Dan zul je vaak merken dat ze twijfelen over hun eigen kunnen, of denken dat ze niet geschikt zijn. Geef ze vervolgens het vertrouwen dat je ze als vereniging kunt ondersteunen en hulp kunt bieden, dan ligt de drempel lager.”

Zoek betrokken mensen

“Als vrijwilligersscout moet je het warme clubgevoel bij mensen overbrengen, dat maakt dat ze zich vereerd voelen dat ze ergens bij mogen horen. Bij ons ging laatst een trainster van 18 training geven aan de mini’s. Na afloop van het seizoen bedankte ze mij dat ze training had mogen geven. Eigenlijk hoort het natuurlijk andersom, dat doen we ook wel als bestuur hoor”, lacht Rik. “Je moet als scout in feite niet alleen naar trainers of een penningmeester zoeken, maar naar mensen die betrokken willen zijn. Dan kun je later kijken welke functie het best bij ze past. Een ideale situatie ontstaat als iedereen een beetje de rol van scout op zich neemt. Dan kun je gezamenlijk de juiste mensen bij de juiste functies zoeken, en overleggen over wie het meest geschikt lijkt.”

Tips voor de vrijwilligersscout

  • Een persoonlijke benadering werkt het best. Bij face-to-face contact kun je meteen reacties polsen en eventuele twijfels wegnemen.
  • Breng het clubgevoel over: “Jij mag bij ons horen”.
  • Mensen zijn gevoelig voor complimenten en aandacht, maak daar gebruik van. Bijna iedereen vindt het leuk om te horen als je tegen ze zegt “ik denk dat jij dit goed kunt”. Eventuele twijfels moet je bespreekbaar maken en mensen het vertrouwen geven dat je ze kunt helpen.
  • Vrijwilligersscout kan een taak van een bestuurslid zijn, maar dat hoeft niet. Een bestuurslid is vaak wel betrokken en kan helpen inschatten wie geschikt zou zijn als scout.
  • Kijk voor vrijwilligers niet alleen naar je leden, maar ook naar ouders of andere betrokkenen.
  • Je kunt je rol als vrijwilligersscout met iemand delen. Samen kun je verschillende kandidaten bespreken. Houd een open blik.
  • Mensen kunnen vaak meer dan je denkt (en dan ze zelf denken), houd dat in gedachten.
  • Zoek geen mensen voor een functie, maar een functie voor de mensen die je aan je verbonden hebt.
  • Albatros maakt gebruik van een aanmeldformulier waarop enkele vragen over iemands achtergrond zijn opgenomen. Zo weet je al iets meer over waar iemand mogelijk ingezet kan worden en kun je mensen makkelijker aanspreken. Een soort ‘intakegesprek’  kan ook, maar maak het niet te formeel.
  • Datum: 28-07-2016

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Vrijwilligers & personeel Vrijwilligers

Lees ook