Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Met percentages van 63 procent in juni, 60 procent in juli en 59 procent in augustus was er bijna geen terugval in het percentage Nederlanders dat maandelijks vier keer of vaker sportte ten opzichte van de eerste vijf maanden van 2016. De sportdeelname bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 5-18 jaar kende nog wel een zomerdip. 

Echte sportzomer

Met onder andere het EK Atletiek in eigen land en de Olympische en Paralympische Spelen was de zomer van 2016 een echte sportzomer. Ook de sportdeelname in de zomermaanden van 2016 was opvallend hoger ten opzichte van voorgaande jaren. 59% van de Nederlanders (5-80 jaar) heeft in de maand augustus 2016 vier keer of vaker gesport. Dat komt overeen met circa 9.1 miljoen Nederlanders. In augustus 2014 (55%) en augustus 2015 (54%) lag dit aandeel aanzienlijk lager. Met name de volwassendoelgroepen van 30+ sporten meer, vaker en houden dit over een langere periode vol. Het aanhoudende mooie zomerweer leidde aantoonbaar tot meer buiten sporten.

Percentage sportdeelname in Nederland

undefined

Toolkits

“Sportbonden, NOC*NSF en tientallen gemeenten hebben dit jaar voor het eerst actief ingezet op het meer open zijn van sportclubs”, aldus Richard Kaper, hoofd Sportparticipatie van NOC*NSF. “Er zijn toolkits voor clubs ontwikkeld waarmee ze nieuwe sportactiviteiten kunnen organiseren, zodat ze meer mensen naar de club kunnen trekken. Ook zijn we samen met Albert Heijn in aanloop naar de Nationale Sportweek een pilot ‘Sportproeven’ gestart in Utrecht en alle omliggende gemeenten. In tientallen AH-supermarkten zijn klanten opgeroepen om na het beleven van de Olympische Spelen ook zelf in actie te komen.”

Sport profiteert van grote evenementen

Volgens Kaper hebben alle grote sportevenementen, zoals het EK Atletiek, de Tour de France en de Olympische Spelen ook bijgedragen aan een toename van de sportdeelname tijdens de zomermaanden. “Er was volop media-aandacht voor de grote sportevenementen, waarbij ook vaak de verbinding werd gemaakt met de breedtesport, zoals bijvoorbeeld de side-events bij het EK Atletiek, de Giro in Gelderland en bij de Sport10daagse van NPO Radio1. Sportclubs hebben daar ook van geprofiteerd.”

In augustus konden mensen de Olympische Spelen optimaal beleven op de Olympic Experience op het sportstrand van Den Haag, waar zelf sporten, sport kijken en sport beleven centraal stond. In 16 dagen werd het evenement door meer dan 100.000 mensen bezocht. Ook dit heeft bijgedragen aan de beleving van de sportzomer in 2016.

Nog wel dip in sportdeelname tijdens de zomer bij schoolgaande kinderen

In vergelijking met voorgaande jaren blijft er ook in 2016 sprake van een zomerdip in sportdeelname bij schoolgaande kinderen in de leeftijd van 5-18 jaar. In juni was het percentage dat vier keer per maand of vaker sportte nog 74%, in juli en augustus was dit 62%.

  • Datum: 22-09-2016

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Clubmetingen

Lees ook