Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Die 89%, resultaat van onderzoek van onderzoeksbureau Flycatcher in opdracht van de Alliantie Nederland Rookvrij, onderstreept nog eens hoe breedgedragen het initiatief is om sportverenigingen rookvrij te maken. De Hartstichting grijpt de start van het nieuwe sportseizoen aan om nog eens nadrukkelijk te pleiten voor rookvrije sportterreinen en de clubs op te roepen om zelf in actie te komen. Geïnteresseerde verenigingen kunnen via www.hartstichting.nl/rookvrij-sporten een handige Toolkit Rookvrij Sporten aanvragen. Bovendien is er voor de eerste 100 clubs die op weg gaan naar rookvrij, een leuk fanpakket beschikbaar.

 “Hoewel er in Nederland een grote wens is om te voorkomen dat kinderen gaan roken of meeroken, is de praktijk helaas anders” zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. “Zo’n 26 procent van de bevolking boven de 18 jaar rookt nog steeds, ondanks de grote gezondheidsrisico’s. Dit gebeurt vaak in het zicht van kinderen op plekken waar zij veel komen, ook langs de lijn.”

Steeds meer clubs rookvrij


De stap naar volledig rookvrij maken niet alle verenigingen zomaar, maar het draagvlak voor dit idee onder de clubs groeit wel. Momenteel zijn de terreinen van tien Nederlandse sportverenigingen volledig rookvrij. Daarnaast zijn er een aantal verenigingen die stapsgewijs op weg gaan naar geheel rookvrij. Voetbalclub RCL uit Leiderdorp,  is wel goed op weg. Zij hebben nu nog één plek zoveel mogelijk uit het zicht waar gerookt mag worden en zetten eind dit jaar de stap naar geheel rookvrij. “Toen ik het idee van een rookvrije vereniging in het bestuur bracht, moesten de andere bestuursleden eerst even wennen”, blikt voorzitter Kees van der Burg terug. “Maar al snel waren alle bestuursleden voor het initiatief, ook de rokers. Er is denk ik genoeg draagvlak binnen de verenigingen om rookvrij te worden. Het sluit aan bij het toenemende besef dat we kinderen moeten beschermen tegen roken, nationaal en internationaal.”

Rookvrije Generatie

In Nederland raken per dag zo’n honderd kinderen verslaafd aan roken, terwijl jaarlijks 20.000 mensen overlijden aan de gevolgen van roken en nog eens enkele duizenden door meeroken. De cijfers sterken de Hartstichting in het idee dat de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, van groot belang is. Geïnteresseerd? Lees meer over de Rookvrije Generatie.

  • Datum: 13-09-2016

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Kantine Rookvrij

Lees ook