Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Het blijft een heikel onderwerp, homoseksualiteit en sport. Al in 2011 bleek uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction dat veel homo’s niet uit de kast durven te komen binnen hun club. De reden? Angst voor de reacties van hun teamgenoten.

Dat wordt ook duidelijk uit het verhaal van hockeyer Pepijn Keppel. “Daar [in Jong Oranje, red] draaide het om presteren. Ik wilde geselecteerd worden, mijn plek behouden. Ik was bang dat zeggen dat ik homo ben een teken van zwakte zou zijn. Dat ik verwijderd zou raken van de groep omdat ik anders ben.”

Rol van de trainer

Een veilige omgeving creëren waarin iedereen zich thuis voelt. Het klinkt zo makkelijk, maar ga er maar aan staan. Als trainer ben je opgeleid om de conditie en techniek van je pupillen te verbeteren. Maar hoe weet je of iedereen ook echt met plezier naar de club komt?

Om dat te kunnen zien heb je meer nodig dan speltechnisch inzicht. Observeren, vragen stellen en luisteren zijn skills die onmisbaar zijn voor trainers die sportplezier hoog in het vaandel hebben. Want daar gaat het uiteindelijk om: sportplezier. En dat plezier is groter als je het gevoel hebt erbij te horen, en je jezelf kan zijn. 

Sport voor iedereen

Maar hoe zorg je dat ook echt iedereen met plezier naar de club komt, en zich daar veilig voelt? Als je dat te weten wilt komen is het verenigingstraject ‘Sport voor iedereen’ een aanrader. Dit traject biedt je handvatten om het klimaat binnen de vereniging nog veiliger en meer open te maken.

Zo leer je om uitsluiting op basis van niet-zichtbare verschillen te herkennen en bespreekbaar te maken. En welke maatregelen je kan nemen zodat iedereen zich veilig voelt en zichzelf durft te zijn binnen de club. Leden kunnen bij signalering zelf aan de bel trekken door contact te zoeken met de vertrouwenscontactpersoon op de club.

Alvast aan de slag op jouw club? Bekijk de tips in de brochure ‘Sport voor iedereen’. Het traject ‘Sport voor iedereen’ draagt bij aan een stevige basis voor een veilig sportklimaat op de club. Het is echter tevens een prima vervolg op de workshops Sportief Besturen en het verenigingstraject Sportief Coachen.

 

Meer weten over het traject Sport voor iedereen? Stuur je mail naar opleidingen@nocnsf.nl

  • Datum: 11-10-2016

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Veilig sportklimaat Tips en advies Trainers & coaches

Lees ook