Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Een AED – Automatische Externe Defibrilator – is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt als iemand een hartstilstand heeft. Door middel van een korte schok kan het hartritme worden hersteld. De AED is zo gemaakt dat iedereen het apparaat kan gebruiken en niemand schade kan aanrichten door het gebruik ervan.

Werkend en bereikbaar

De komst van de AED heeft al veel resultaat opgeleverd. Waar halverwege de jaren ’90 ongeveer tien procent van de getroffenen overleefde, is dat inmiddels gestegen tot 23 procent. Dat komt met name omdat meer AED’s zijn te vinden op openbare plaatsen, zo stelt de Hartstichting. Het Rode Kruis luidt tegelijkertijd echter de noodklok omdat het met de bereikbaarheid en werking van die AED’s zeer matig gesteld zou zijn. Het Rode Kruis ontwikkelde zelfs een app waarmee burgers de status van een AED kunnen doorgeven. Op dit moment zijn er 26.000 AED’s aangemeld bij het Rode Kruis, waarvan slechts zeven procent goed gecontroleerd is.

Ook op sportclubs is een AED geen overbodige luxe. En ook dan is het belangrijk dat het apparaat te allen tijde gebruikt kan worden. Dat betekent in ieder geval dat de AED moet werken en dat hij gelokaliseerd moet zijn aan de buitenkant van een pand, waardoor hij ook na sluiting van kleedkamer of clubhuis nog te gebruiken is.

Reanimeren

Verder is het nog steeds heel belangrijk dat voldoende mensen onder de bevolking kunnen reanimeren. Via de website van de Hartstichting kunnen mensen zich aanmelden voor een reanimatiecursus en wie al kan reanimeren, kan zich opgeven als burgerhulpverlener. Op de website van de Hartstichting wordt tevens helder uitgelegd welke zes stappen je moet doorlopen wanneer iemand wordt getroffen door een hartstilstand.

Is op jouw club nog geen AED aanwezig? Verscheidene gerenommeerde elektronicamerken in de gezondheidszorg bieden AED’s aan en prijzen variëren van zo’n 1.000 tot 3.000 euro. Ook een relatief eenvoudige AED heeft alle vereiste functionaliteiten.

  • Datum: 23-10-2016

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Accommodatie Innovatieve accommodaties

Lees ook