Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Voor sportverenigingen en andere organisaties die veel met vrijwilligers werken, zoals scoutingclubs, hobbyverenigingen of kerken, biedt de VOG een extra garantie dat pupillen in een veilige omgeving kunnen sporten, spelen en verblijven. De VOG bewijst dat een vrijwilliger die met minderjarigen, verstandelijk beperkten of andere groepen werkt die bijzondere aandacht verdienen, van relatief onbesproken gedrag is. En de regeling die door Dijkhoff zaterdag met drie jaar werd verlengd, biedt vrijwilligersorganisaties zoals sportclubs de mogelijkheid de VOG voor hun mensen gratis aan te vragen. Dat kan nadat je als club tot de regeling wordt toegelaten, zoals voor JEKA zaterdag dus een feit was.

‘Vaart zit erin’

De regeling, die sinds 1 januari 2015 van kracht is, had eind september van dit jaar al geleid tot de aanvraag van 117.000 gratis VOG’s. Dat grote aantal deed de staatssecretaris besluiten de regeling met maar liefst drie jaar te verlengen, tot 1 januari 2020. “Want de vaart zit er nog steeds goed in”, aldus Dijkhoff in zijn toespraak in Breda op zaterdag. “In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn er al ruim méér gratis VOG’s aangevraagd dan in heel 2015. Ik heb dan ook besloten het beschikbare aantal voor dit jaar éénmalig met 20.000 te verhogen.” Bovendien meldde hij dat vrijwel alle 4.000 organisaties die al tot de regeling zijn toegelaten, de komende drie jaar gratis VOG’s mogen blijven aanvragen.

Grensoverschrijdend gedrag op de kaart

De regeling is bij uitstek bedoeld voor clubs en andere vrijwilligersorganisaties met beperkte financiële mogelijkheden en geringe organisatorische slagkracht. Op deze manier zijn clubs toch in staat thema’s als seksueel grensoverschrijdend gedrag op de kaart te zetten en te tonen dat misbruik en seksuele intimidatie voor hen onacceptabel is. Bovendien bewijst de VOG in de afgelopen twee jaar ook concreet zijn waarde. Sindsdien kregen 183 vrijwilligers vanwege een relevant strafblad een VOG-weigering toegestuurd van de staatssecretaris.

Cadeau

Naast onderstreping van het belang van de VOG, was Dijkhoff natuurlijk ook in Breda om JEKA te fêteren als 4.000ste organisatie die werd toegelaten tot de regeling. En daar hoorde een cadeau bij. Namens het ministerie van Veiligheid en Justitie én NOC*NSF overhandigde hij de club een aantal doel-oefenwanden: zeilen met gaten bedoeld voor de doelopening, waarmee de precisie van schoten kan worden getraind. De staatssecretaris voegde er met een knipoog aan toe dat hij wel resultaat wil zien. “Ik verwacht dat als ik hier nog eens een keer kom kijken, alle vrije trappen in de buurt van het strafschopgebied een doelpunt opleveren!”

Meer weten? Lees alles over de VOG hier op Sport.nl/Voorclubs of ga naar www.gratisvog.nl. Daar kun je jouw club ook aanmelden, zodat je voor de regeling in aanmerking komt.

  • Datum: 08-11-2016

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Veilig sportklimaat Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Lees ook