Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De wet is duidelijk op dit gebied: verkoop van alcohol aan mensen onder de 18 jaar is verboden. Dat is een feit sinds 2014, toen de nieuwe Drank- en Horecawet van kracht werd en de minimum leeftijd werd verhoogd van 16 naar 18 jaar. Destijds werd ook bepaald dat elke vrijwilliger achter de bar de Instructie Verantwoord Alcohol schenken moet hebben gevolgd. De test, bestaande uit twintig multiple choice-vragen, kunnen vrijwilligers online doen. Wie zestien van de twintig vragen goed heeft, krijgt het certificaat.

Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport loopt tevens een meerjarige campagne met kinderarts Nico van der Lely als boegbeeld. In zijn alcoholkliniek ziet hij van heel dichtbij welke problemen overmatig alcoholgebruik bij minderjarigen kan veroorzaken en vanuit die ervaring komt hij bij sportclubs uitleggen wat de risico’s zijn.

Motiveren en belonen

Blijf Helder wil voornamelijk de clubs zelf in beweging brengen, ze motiveren om actief bewustwording over risico’s van alcoholmisbruik op de vereniging te vergroten. Bovendien worden clubs die goede stappen zetten op het gebied van verantwoord alcoholgebruik, beloond. Heb je na aanmelding een bevestiging van deelname in de mail, dan krijg je een pakket met communicatiemiddelen toegestuurd en kun je aan de slag.

Dit jaar staan vooral goede ideeën en voorbeelden van verantwoord alcoholgebruik in de sport centraal. Zogenoemde ‘best practices’ van clubs die op hun eigen manier al mooie successen hebben geboekt op dit gebied, moeten zo veel mogelijk worden besproken en gedeeld. Op die manier worden zo veel mogelijk clubs geïnspireerd om hetzelfde te doen.

Prijzen en steekproef

In het najaar van 2017 bepaalt een deskundige jury welke club het leukste en creatiefste idee heeft geopperd. De winnaar mag zich vervolgens de ‘Helderste Club van Nederland’ noemen. Prijzen zijn onder meer sportclinics met toonaangevende sporters of kaarten voor sportevenementen. Dit seizoen is echter ook onderzoek naar de effectiviteit van de campagne onderdeel van het programma. Onder de deelnemende clubs wordt in het najaar van 2017 een kleine steekproef gehouden op de naleving van de wettelijke alcoholleeftijd.

Aanmelden

Meedoen? Schrijf je dan direct in voor ‘Blijf Helder’, ook als je vorig jaar hetzelfde hebt gedaan. Aanmelden doe je door te reageren op een mail die de clubs inmiddels hebben ontvangen van Blijf Helder of door een bericht te sturen naar info@blijfhelder.nl met de titel ‘aanmelding 2016-2017’. Doet jouw club voor de tweede keer mee en wil je opnieuw een communicatiepakket van Blijf Helder ontvangen, geef dit dan aan bij je aanmelding.

  • Datum: 01-12-2016

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Kantine Alcohol en sport

Lees ook