Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Hier op Sport.nl/Voorclubs staat al de nodige informatie over behoud en werving van vrijwilligers, maar Rotterdam Sportsupport zoomt ook regelmatig in op dit onderwerp. Zo ook eind november, toen aan de hand van het reilen en zeilen van voetbal- en cricketclub V.O.C. een vijftal concrete tips werd behandeld om vrijwilligers voor de club te behouden.

  1. Maak het werk helder en overzichtelijk. Veel mensen willen best iets voor de club doen, maar vinden het wel fijn om duidelijk te weten wat er van hen wordt verwacht.
  2. Beloon en verbind. Bij goede waardering van actieve vrijwilligers hoort ook een beloning op zijn tijd. Bij V.O.C. introduceerden ze het commissiediner en een gezellige avond daarna, voor alle commissieleden. Het is een passende beloning voor de vrijwilligers en het verbindt ze. Ze kennen elkaar immers lang niet allemaal.
  3. Beloning deel II. De vrijwilligers van V.O.C. kregen een VIP-behandeling aangeboden tijdens de jaarlijkse oefenwedstrijd van de club tegen de profs van Sparta Rotterdam. Ook dat werd zeer gewaardeerd.
  4.  Meer gezamenlijke etentjes. Er werden ook gezamenlijke diners georganiseerd voor trainers, coaches, teammanagers en andere vrijwilligers. Ook bij hen vergroot het de betrokkenheid bij de club.
  5. Aandacht voor scheidsrechters. De genoemde bijeenkomsten bieden een goede gelegenheid om onder de vrijwilligers arbitrage te promoten, zodat een aantal scheidsrechter wordt en blijft. Voldoende goede scheidsrechters op de club hebben, is immers geen eenvoudige opgave.

Ouders

Tenslotte krijgen bij V.O.C. de ouders van jeugdleden de nodige aandacht. Elk jaar komen er jeugdleden bij en hun ouders zijn potentiële vrijwilligers. Tijdens de zogenoemde ‘Tafeltjesavond’ zijn ouders van harte welkom om in groepjes door verscheidene commissieleden te worden bijgepraat over de verschillende commissieleden.

Wil je meer weten over hoe V.O.C. de verschillende plannen precies in de praktijk bracht? In het artikel op de website van Rotterdam Sportsupport legt Erna Truijens, lid van de vrijwilligerscommissie bij V.O.C, uitvoerig uit hoe de club te werk is gegaan.

  • Datum: 06-12-2016

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Tips en advies Vrijwilligers

Lees ook