Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De Vries spreekt in de column haar afschuw uit over de verhalen uit Engeland en prijst de mensen die nu hun mond hebben durven opendoen. “Overal waar kinderen, maar ook volwassenen, in een afhankelijkheidspositie zitten, wordt macht misbruikt. Worden mensen misbruikt. Geïntimideerd. Gekleineerd. Het blijkt telkens weer. En alleen door erover te praten, hoe moeilijk dat ook is, kunnen er dingen veranderen.”

‘Erover praten enige manier’

En dus is ze in Trouw ook openhartig over haar eigen ervaringen. “Mijn ervaringen zijn absoluut peanuts vergeleken bij die van de Engelse voetballers”, zo stelt De Vries in haar column. “Maar ook ik heb tijdens mijn wielercarrière minder fraaie dingen meegemaakt. Zo was er de mechanieker die me regelmatig klem zette tegen de muur en me zonder reden uitfoeterde. Er was de masseur die het regelmatig voor elkaar kreeg om tijdens een massage mijn schaamlippen aan te raken.” Ook vertelt ze over de ploegleider die haar week in, week uit kleineerde en zo haar zelfvertrouwen aantastte. Het slot van haar column is duidelijk: ”Ja, ik schaam me. En ik vind het eng dat iedereen mijn ervaringen nu kan lezen. Maar ik ben ervan overtuigd: de enige manier om tot een veilig sportklimaat te komen, is door over dit soort dingen te praten.”

Maatregelen

De KNWU laat het niet bij de woorden van de Vries. Er loopt een onderzoek naar intimidatie in de wielersport. Omdat de bond wil weten wat er speelt.  Weet jij wat er op jouw club speelt? Misschien heel weinig en er is geen voorzorgsmaatregel die 100 procent garantie biedt, maar alle mogelijke maatregelen samen kunnen de kans op intimidatie en andere misstanden wel verkleinen. Erover praten is essentieel, zo benadrukt De Vries en die mogelijkheden zijn er. NOC*NSF heeft in samenspraak met bonden het Vertrouwenspunt Sport opgezet en sportclubs kunnen zelf een vertrouwenscontactpersoon aanstellen. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt voor iedereen op de club die wordt geconfronteerd met seksuele intimidatie of ander ongewenst gedrag. En natuurlijk geeft ook een VOG voor elke vrijwilliger extra zekerheid. Sportclubs kunnen dat gratis regelen voor hun vrijwilligers door zich aan te melden voor de regeling gratis VOG.

Binnen het thema Sportiviteit en Respect hier op sport.nl/Voorclubs kun je nog veel meer informatie en praktisch advies vinden over zaken als een veilig sportklimaat en grensoverschrijdend gedrag.

  • Datum: 02-12-2016

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Veilig sportklimaat

Lees ook