Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Van Beusekom schreef vorige maand op de website www.sportknowhowXL.nl een column over multisport voor kinderen en hield kort daarna een soortgelijk betoog voor volwassenen. Als het om kinderen gaat, heeft een lidmaatschap op of toegang tot meerdere sporten een aantal duidelijke voordelen. Kinderen kunnen zich motorisch en lichamelijk breder ontwikkelen, op iets oudere leeftijd krijgen ze bij verschillende sporten iets mee van meerdere sociale groeperingen en culturele achtergronden én ze beleven over het algemeen meer plezier aan sport. Het klinkt wat tegenstrijdig, zo legt Van Beusekom uit, maar uit onderzoek blijkt dat voor kinderen plezier in sport essentieel is om tot goede prestaties te komen. En bij kinderen die meerdere sporten beoefenen, ligt de nadruk vaak meer op plezier dan op prestatie. Zo bezien is de multisport-benadering een win-win-situatie!

Jongeren

Verder zijn er meerdere voorbeelden van topsporters die zich optimaal hebben kunnen ontwikkelen en vergroot het de kans dat jonge sporters uitkomen bij de sport waarin hun talent tot volle uiting komt. Bovendien kan multisport van pas komen bij dat hete hangijzer van de gehele georganiseerde sport: behoud van leden tussen de 12 en 18 jaar. De analyses zijn wel bekend. Er gebeurt veel in het leven van pubers, er zijn veel verleidingen en de focus op één bezigheid zoals sport, duurt vaak niet lang. Sportclubs moeten extra moeite doen om deze groep te behouden en dan kan een aanbod van meerdere sporten werken. Wellicht vinden deze jongeren op die manier net de sport die hen compleet fascineert.

Millennials

Volwassenen zijn net zo goed rijp voor een aanbod van meerdere sporten, zo stelde Van Beusekom in een latere column. De bredere fysieke ontwikkeling kan dan immers bijdragen aan de gezondheid en het risico op blessures verkleinen. Bovendien lijken multisportconcepten optimaal tegemoet te komen aan de behoeften van de zogenoemde millennials (geboren na 1985). Ze zijn veel meer dan hun ouders op zoek naar afwisseling, uitdaging en zelfontplooiing en over het algemeen veel minder geïnteresseerd in werk, geld en macht. De multisport-gedachte beantwoordt aan hun hang naar uitdaging en afwisseling. Voor volwassenen in het algemeen en met name jongvolwassenen geldt overigens dat ze in toenemende mate al voldoen aan het profiel van de ‘multisporter’. Veel mensen zijn lid van bijvoorbeeld een voetbalclub, maar doen ook aan hardlopen, wielrennen en skiën.

Lange termijn

De dilemma’s voor bonden en clubs liggen voor de hand. Je wilt mensen geïnteresseerd houden in sport want je wilt leden behouden en nieuwe leden werven, maar is het aanbieden van producten waarmee mensen meerdere sporten tegelijk of achter elkaar kunnen beoefenen, niet gewoon de concurrent in het zadel helpen?

Soms is die vraag helemaal niet aan de orde. Er zijn immers zomer- en wintersporten. Een voetballer kan in de zomer prima een aantal maanden tennissen. Maar in andere gevallen kan het zeker zijn dat iemand die aan meerdere sporten kan ruiken, niet voor ‘jouw’ sport kiest. De truc is echter om het eigenbelang niet altijd te laten prevaleren, de lange termijn in het oog te houden en een brede blik te hebben, zo stelt van Beusekom. Als bonden, clubs en ook gemeenten bereid zijn samen sport aan te bieden, kun je er ook samen voor zorgen dat meer leden behouden blijven voor de Nederlandse clubs en steeds meer mensen de sport vinden die zij tot in lengte van dagen willen beoefenen.

Lees de columns van Margot van Beusekom en laat je inspireren door producten als het nijntje Beqweegdiploma, Monkey Moves en SportZ, waarmee de multisport-gedachte al in de praktijk wordt gebracht.

  • Datum: 12-01-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Ledenwerving & –behoud Ledenwerving Ledenbehoud

Lees ook