Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Onbehoorlijk bestuur is een term die ook in geheel andere branches veel wordt gebezigd. Bij overheidsinstanties en bedrijven werken immers ook bestuurders. Toch staat er in de wet niks over beschreven. Ook een artikel op de website SportZaken.pro werd onlangs nog helder uitgelegd dat de vaststelling of er sprake is van onbehoorlijk bestuur, volledig ter beoordeling is van de rechter. In het artikel komt ook duidelijk aan de orde dat onbehoorlijk bestuur kan leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid en welke gevolgen dat eventueel heeft.

Aansprakelijkheid

Want daar zit hem het probleem: bestuurdersaansprakelijkheid. Is er sprake van onbehoorlijk bestuur, dan kun je als bestuurder aansprakelijk worden gehouden voor bepaalde misstanden. Betreft het interne aansprakelijkheid, dan ben je aansprakelijk tegenover de vereniging zelf voor bepaald handelen of nalaten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand bij de club constateert dat de financiële administratie gebrekkig of niet wordt bijgehouden. Bij externe bestuurdersaansprakelijkheid gaat het om aansprakelijkheid tegenover een externe partij, zoals een leverancier of een instantie.

Handboek Wet- en Regelgeving

De oorzaak voor verwijtbaar bestuurlijk handelen kan dus goed voortkomen uit een gebrek aan kennis. Voor een goede boekhouding of subsidieverstrekking met aanverwante voorwaarden bestaan nu eenmaal regels. Ben je niet goed op de hoogte, dan ben je ter goede trouw, maar misschien wel aansprakelijk. Je had immers de juiste kennis kunnen vergaren. Gedegen kennis op het gebied van wet- en regelgeving komt goed van pas en hier op Sport.nlVoorclubs kun je daar een goede start mee maken. Daar wordt ook de meerwaarde van het Handboek Wet- en Regelgeving van NOC*NSF benadrukt. Het Handboek geeft heldere uitleg over wetten en regels en plaatst ze in het perspectief van de sport.

Regelhulp

Verder is er de Regelhulp Sportbestuur. Het woord zegt het al, het helpt je bij het correct naleven van wetten en regels in de sport. Aan de hand van acht thema’s wordt je een leidraad geboden voor bijna alle relevante wetten en regels. Of ben je op zoek naar advies op maat? Dan kan de sport-adviesdesk van DAS Rechtsbijstand uitkomst bieden.

Onbehoorlijk bestuur en bestuurdersaansprakelijkheid zijn geen risico’s die altijd op de loer liggen. Je kunt ze makkelijk voor zijn. Door goed beslagen ten ijs te komen en bij twijfel het zekere voor het onzekere te nemen en advies te zoeken, kun je problemen goed voorkomen. Die hulp is er, dus maak er gebruik van!

  • Datum: 27-01-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Tips en advies

Lees ook