Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

In een blog van Marjo Vink van Legal Letters op NLPenningmeester.nl werden onlangs de 10 meest gemaakte fouten door de club op dit gebied, op een rij gezet. Bedenk ten eerste goed hoe je te werk gaat en dat je als club geen regels overtreedt als je besluit afscheid te nemen van een lid, aldus Vink. Een opzegging, schorsing of royement is de start van een juridische procedure en die is gebonden aan regels.

In het artikel van NL Penningmeester worden de tien meest door clubs gemaakte fouten genoemd op het gebied van opzegging of andere beëindiging van een lidmaatschap. Voor de start van de opsomming worden echter ook enkele basale, in acht te nemen uitgangspunten benoemd. Want clubs komen vaak niet in de problemen door he besluit op zich, maar door een ongeoorloofde stap in de procedure.   

Vink: “Blijkt tijdens zo’n rechtszaak dat je als bestuur fouten hebt gemaakt, dan wordt dit het bestuur aangerekend. Opzeggingen en vooral royementen worden door de rechter zeer regelmatig weer ongedaan gemaakt. Het resultaat is dat de vereniging verplicht wordt (vaak ook nog met een dwangsom) om het lid weer terug te nemen én om naast de procedurekosten ook schadevergoeding te betalen. Dan is het probleem nog veel groter dan het was. Je bent dan als vereniging veel geld kwijt en het lastige lid loopt weer rond. Daar staat tegenover dat een zorgvuldig en goed uitgevoerde opzegging, schorsing of royement vrijwel altijd succesvol is en tot het gewenste resultaat leidt: het lid kan gaan.”

Lees het artikel en vooral de tien gevaarlijkste valkuilen goed door en zorg dat je de juridische en financiële zaken goed geregeld hebt als je je genoodzaakt ziet een lid te deur te wijzen.

  • Datum: 12-05-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Advies & ondersteuning Juridisch advies

Lees ook