Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

In 2013 sportten gemiddeld 8,7 miljoen Nederlanders minstens vier keer per maand en dit aantal is gegroeid naar ruim 9,3 miljoen in 2016. In de eerste vier maanden van 2017 is het aantal sporters wederom significant gestegen en sportten gemiddeld bijna 10 miljoen mensen minstens vier keer per maand. Fitness, wandelen en hardlopen zijn op dit moment de populairste sporten. Met name wandelen is ten opzichte van 2016 in de eerste maanden van dit jaar hard gestegen.

Richard Kaper, hoofd Sportparticipatie bij NOC*NSF: “Tussen 2013 en 2016 werd de groei met name veroorzaakt door hoogopgeleide volwassenen die invulling gaven aan een meer actieve en vitale leefstijl. De extra groei in 2017 laat zien dat nu ook Nederlanders met lagere inkomens meer zijn gaan sporten. Nederlanders zijn dus in de afgelopen vier jaar echt structureel meer gaan sporten en bewegen.”

‘Open clubs’

Het aantal lidmaatschappen bij sportverenigingen blijft stabiel, maar er is sprake van een sterke tweedeling. Er zijn sportclubs die sterk profiteren van de populariteit van bepaalde sporten, terwijl de andere groep clubs last heeft van teruglopende ledenaantallen. “Sportclubs die groeien zijn vaker zogenaamde ‘open clubs’ die inspelen op de vraag die leeft bij de achterban en de buurt. Ze bieden vaak verschillende sportactiviteiten aan voor zowel de leden als ongebonden sporters. Bijvoorbeeld een voetbalclub waarbij de kantine tevens het startpunt is voor wandel- en hardloopgroepen,“ aldus Kaper.

Index april 2017

De Sportdeelname Index komt in april 2017 op 214 punten uit. Gemiddeld hebben sporters in die maand ruim negen keer gesport. Met name mensen in de leeftijdsgroep 45 tot en met 80 jaar zijn de afgelopen maanden meer gaan sporten. De sportdeelname onder jongeren in de leeftijd van 5 tot en met 18 jaar is in april licht gedaald naar 2,2 miljoen.

  • Datum: 01-06-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Ledenwerving & –behoud Ledenbehoud Analyse

Lees ook