Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De datachallenge bood ongeveer veertig deelnemers de kans om met de data van de KNVB de positie van het vrouwenvoetbal ten opzichte van het gehele Nederlandse voetbal in beeld te krijgen en bovendien in te schatten hoe deze positie zich in de toekomst zal ontwikkelen. 

Acht deelnemende teams gingen met de KNVB-data aan de slag en kwamen met enkele opvallende bevindingen. Zo werd bijvoorbeeld een verband geconstateerd tussen de kleur van de tenues van vrouwenteams en de resultaten in de competitie en bleek dat in Friesland in verhouding de meeste vrouwen voetballen. Ook toonde een team aan dat het aantal minuten speeltijd één van de vier variabelen is die invloed hebben op de uitstroom van meiden en vrouwen uit het voetbal.

Vrouwelijke bestuurders, vrouwelijke leden

Het winnende team maakt deel uit van de studievereniging Pro Memorie voor Accountancy & Controlling, studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen. De bestuurlijke toon van een bedrijf wordt in de top gezet, zo concludeerden zij. En als vrouwen die toon zetten, zijn ze daarmee een groot voorbeeld voor de vrouwelijke werknemers. Bij een voetbalvereniging werkt dat niet anders, waardoor vrouwelijke bestuursleden aantrekkingskracht hebben op vrouwelijke leden.

Benieuwd naar het complete verhaal over het belang van meer vrouwen in het bestuur? Lees op bestuurdersplatform KNVB Assist het volledige artikel.

Vernieuwing, verjonging

Bestuurlijke vernieuwing en in het bijzonder een divers bestuur betekent idealiter een goede afspiegeling van je ledenbestand. Dan is naast de verhouding tussen mannen en vrouwen, ook vertegenwoordiging van verschillende culturele achtergronden en meerdere leeftijdscategorieën van belang. Dat laatste wordt nog eens versterkt door het feit dat uit de Sportaanbieders Monitor van 2015 bleek dat maar liefst 90 procent van de Nederlandse sportbestuurders man en boven de 50 jaar is. In een recent artikel op Allesoversport.nl komt uitgebreid aan de orde hoe het beeld dat jongere en oudere bestuurders van elkaar hebben, leeftijdsdiversiteit bemoeilijkt en wordt bijvoorbeeld ook benoemd hoe het beeld dat veel jongeren van bestuursfunctie bij de club hebben, hen soms weerhoudt van toetreding. En het onderzoek dat in het artikel centraal staat, biedt nog veel meer interessante inzichten.

Modern Besturen

Verjongen in sportbesturen is in veel opzichten belangrijk, zeker in de komende jaren. Daarom wordt in steeds meer gemeenten het traject Modern Besturen georganiseerd. Talentvolle jongeren wordt de nodige kennis en praktische tools geboden om als sportbestuurder zo beslagen mogelijk ten ijs te komen. Bovendien komt ook uitvoerig aan bod wat voor de potentiële bestuurders zelf de voordelen van een bestuursfunctie kunnen zijn. De eerste geluiden van jonge mensen die al deelnamen aan het programma, zijn heel positief. Overigens zijn ze er natuurlijk wel, de jongere clubbestuurders. In de rubriek De Jonge Sportbestuurder vertellen ze uit eigen ervaring.

  • Datum: 17-08-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Bestuurlijke vernieuwing

Lees ook