Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Yolande Brada is projectleider en heeft een ruime ervaring als internationaal hockeyscheidsrechter en vervolgens sinds ruim vijftien jaar scheidsrechterscoach en opleider van scheidsrechterscoaches. Zij zou graag zien dat er meer meisjes en vrouwen de stap zetten om niet alleen op clubniveau te fluiten, maar de stap naar landelijke arbitrage te zetten. Brada vertelt: "Eerder dit jaar heeft er een onderzoek plaatsgevonden naar de vraag, waarom bij veel sporten vrouwen ondervertegenwoordigd zijn bij de arbitrage, en dan met name op de hogere niveaus. Vrouwen blijken weinig belangstelling te hebben om bondscheidsrechter te worden om daarmee op een hoger niveau wedstrijden te kunnen leiden."

Onderdeel van het team

Hoe komt dat, dat vrouwen minder belangstelling hebben om arbitragefuncties te vervullen? Het is voor bonden en sportverenigingen immers lang niet altijd makkelijk voldoende mensen te vinden die graag als scheidsrechter willen functioneren, dus mannen én vrouwen zijn meer dan welkom. Brada: "Enerzijds kan ik me bijvoorbeeld voorstellen dat meisjes en vrouwen 'voorzichtiger' zijn, zij willen geen fouten maken. En ze hebben wellicht meer behoefte aan ondersteuning om te leren omgaan met weerstanden. Aan de andere kant heeft het volgens mij ook ermee te maken dat vrouwen graag deel willen uitmaken van een team. En om zelf te blijven sporten in dat team en tegelijkertijd een arbitercarrière te starten, dat is best een moeilijke combinatie." Brada geeft aan dat verder uit het onderzoek naar voren kwam dat de gezinssituatie geen factor was, waarom vrouwen niet voor een rol als scheidsrechter kiezen.

Kick-off

Op zaterdag 14 oktober 2017 is de kick-off van het project 'Meer vrouwen in de arbitrage'. Die ochtend vindt in Zeist een bijeenkomst plaats waarbij drie vrouwelijke rolmodellen van de zeven deelnemende bonden onder leiding van Minke Booij met elkaar in gesprek zullen gaan.

Tijdens de bijeenkomst gaan alle deelnemers met elkaar in gesprek om hun ervaringen te delen, de uitkomsten uit het onderzoek te bespreken en hun wensen voor te leggen en te delen. Minke Booij, oud-hockeyinternational, voormalig manager Vrouwenzaken KNVB en tegenwoordig directeur van de stichting Spieren voor Spieren leidt de bijeenkomst. Brada: "En dan is het de bedoeling dat we met dat wat daar ter sprake is gekomen binnen de bond aan de slag gaan." De zeven deelnemende sportbonden zijn: voetbal (KNVB), volleybal (Nevobo), basketball (NBB), hockey (KNHB), waterpolo (KNZB), korfbal (KNKV) en handbal (NHV). 

Talentenprogramma’s

Als je naar de verhouding mannen/vrouwen kijkt op internationaal niveau, dan is die verhouding niet eens zo scheef als bijvoorbeeld bij trainers/coaches. Brada: "Dat heeft er ook mee te maken dat de internationale bonden vaak veel aandacht hebben voor gelijke verhoudingen. Op het nationale vlak is dat nog lastig. Je moet het aantrekkelijker zien te maken dat meisjes en vrouwen al jong beginnen, zodat ze ver kunnen doorstromen in hun scheidsrechtersloopbaan. Misschien moet er bijvoorbeeld meer aandacht zijn voor het fluiten samen met leeftijdgenoten. Er zijn een aantal bonden, die ook programma´s aanbieden voor arbitragetalenten, daarin kunnen we wellicht nog wat gerichter naar vrouwen zoeken. Het zou mooi zijn als we met deze campagne meer vrouwen het gevoel kunnen geven dat scheidsrechter zijn veel voldoening oplevert!"

  • Datum: 13-10-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Vrijwilligers & personeel Scheidsrechters en officials

Lees ook