Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Eigenlijk ligt het redelijk voor de hand, rookvrije sportverenigingen. De jeugd komt naar de sportvereniging om in sociale en veilige omgeving sportief en dus gezond bezig te zijn. Daar past roken niet goed bij, te meer omdat bij kinderen die voor hun achttiende hun eerste sigaret opsteken, de kans dat ze blijven roken, relatief groot is. Waar op en om de velden wordt gerookt, wordt de jeugd veel geconfronteerd met het ‘verkeerde’ voorbeeld, stelt de Hartstichting. Vandaar dan ook de stelling: ‘Zien roken doet roken, maak jouw sportvereniging rookvrij.’

Veertig rookvrije sportclubs


Inmiddels zijn in Nederland de terreinen van zo’n veertig sportclubs rookvrij en zijn meer dan honderd verenigingen stapsgewijs op weg naar dat doel. Begin dit jaar begon bijvoorbeeld voetbal- en handbalclub OBW de route naar een volledig rookvrij sportterrein en onlangs werd de Abcouder LTC de tweede volledig rookvrije tennisvereniging, zoals uitgebreid aan de orde kwam op Centrecourt.nl, platform van de KNLTB voor clubbestuurders en tennistrainers. De meest recente stap naar een volledig rookvrij sportterrein is vermoedelijk genomen door de Arnhemse hockeyclub HCM. Die vereniging hakte tijdens de algemene ledenvergadering op 26 oktober definitief de knoop door om volledig rookvrij te worden.

Een wereld te winnen

De bewustwording bij clubs over de gevaren van roken en het belang van inperking ervan op sportterreinen, wordt steeds groter. Niet voor niks zijn steeds meer sportverenigingen bereid om te bekijken hoe ze roken op hun eigen terrein kunnen ontmoedigen. Er is echter nog een wereld te winnen. Om die reden is er een document met duidelijke voorlichting en overzichtelijk stappenplan beschikbaar om de weg naar volledig rookvrij op jouw club goed te bewandelen.

Stappenplan ontvangen


Daarin komt aan de orde wat het belang is van steeds meer rookvrije sportclubs, maar wordt vooral uitgelegd hoe je dit principe introduceert en communiceert richting je achterban. Bovendien bevat het stappenplan duidelijke tips voor onder meer het maken van nieuwe afspraken over roken op de club, het aanpassen van het terrein, handhaving van de afspraken en evaluatie van het nieuwe beleid. Gaat jouw club er ook mee aan de slag? Meld je aan op de website van de Hartstichting en ontvang gratis het stappenplan!

  • Datum: 27-10-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Kantine Rookvrij

Lees ook