Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De Vier Inzichten over Trainerschap van de Academie voor Sportkader (ASK) belicht vier kernkwaliteiten die elke trainer zou moeten bezitten: structureren, stimuleren, individueel aandacht geven en regie overdragen. Hier op Sport.nl/Voorclubs worden ze nog eens uitvoerig belicht en nader uitgelegd. “Deze vier inzichten vormen een heel praktisch middel voor trainers in elke hoedanigheid en van elk niveau, het is geen doel op zich”, zegt docent Hikmet Weeling. “Het zijn tastbare handvatten om inzicht te krijgen in wat jouw gedrag als trainer voor een effect heeft. En dat inzicht is heel bruikbaar.”

Voor iedereen

Ben je nog maar net begonnen als trainer op een club, of vind je het bijvoorbeeld vooral leuk om het team van je zoon of dochter te coachen en zie je het voornamelijk als een hobby, dan zou je tot de conclusie kunnen komen dat de Vier Inzichten over Trainerschap voor jou wat te veel van het goede is. Het is echter juist een meerwaarde voor iedereen, hoe je de rol van trainer ook invult, zo weet Weeling. “Hoe je dat ook doet, in basis wil iedereen het goed doen. Er is niemand die op zaterdag naar de club vertrekt en bij zichzelf denkt; ik ga er eens een puinhoop van maken. Je gaat trainen vanuit een bepaalde motivatie, je vindt dat leuk. Maar terwijl je dat doet, kom je altijd lastige situaties tegen. Of het nu een kind is in het team dat extra aandacht verdient of het feit dat je als kleine dorpsclub naar een uitwedstrijd in de grote stad moet, met deze vier inzichten kun je elke lastige situatie aan.”

Eerst de mens, dan de sporter

Heb je eenmaal inzicht in hoe bepaald gedrag van jou als trainer de sfeer en het doen en laten van je pupillen beïnvloedt, dan kun je je werkwijze waar nodig aanpassen en situaties beter sturen. “De onderzoeksvraag bij het ontwikkelen van deze theorie, de vier inzichten, is ooit geweest: wat ik moet ik doen in gedrag zodat mijn pupillen een prettig en ontwikkelgericht leerklimaat ervaren”, licht Weeling toe. “Dus een klimaat waarin iedereen zich kan ontwikkelen. En dan niet in eerste instantie ontwikkeling op sporttechnisch gebied, maar ontwikkeling als mens. Ik pretendeer ook dat je als coach een sporter eerst als mens ontwikkelt en daarna als sporter.”

Be je zelf geïnteresseerd in deelname aan de Vier Inzichten over Trainerschap of is het echt iets voor mensen op jouw club? Schrijf je in!

  • Datum: 16-10-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Vrijwilligers & personeel Opleidingen en bijscholingen Trainers & coaches

Lees ook