Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Belangrijk

Iedereen die zich wel eens aan een sportclub heeft verbonden, weet hoe belangrijk het is om voldoende vrijwilligers te hebben. Naast het beoefenen van je sport is het heel fijn as je af en toe een wedstrijd fluit, een bardienst draait, als trainer aan de slag gaat of een bestuursfunctie bekleedt. Zonder vrijwilligers is het gewoonweg niet mogelijk een club draaiende te houden.

Vrijwilligers werven

Tegenwoordig is iedereen druk en zitten agenda’s gauw vol. Hoe vind je dan toch de juiste mensen? Een logische aanpak lijkt bijvoorbeeld het gebruik van het clubblad, website, social media en flyers. Daar is helemaal niets mis mee, al schijnt een persoonlijke benadering het meest effectief te zijn. Welke methode ook gebruikt wordt, het belangrijkste zijn een heldere wervingstekst en functieprofiel. Wat vraag je en wat levert het op. Maak het aantrekkelijk, steek bijvoorbeeld in op plezier, sociale contacten verbreden, opdoen van nuttige werkervaring, het leren van nieuwe dingen etc.

Als de juiste persoon op de juiste plek terechtkomt, zal hij waarschijnlijk ook langer blijven. Nuttig kan zijn om te weten wat de werkervaring en opleidingsachtergrond van je leden is, zodat je mensen voor specifieke klussen kunt benaderen. Als het grote functies zijn, kan het helpen deze op te delen in kleinere functies. In plaats van één vrijwilliger vraag je er twee.

Tegenwoordig is het steeds vaker mogelijk om je vrijwilligerstaken af te kopen. Leden die vrijwilligerstaken uitvoeren krijgen korting op de contributie. Maar het kan ook andersom; nieuwe leden geven bij de start van hun lidmaatschap aan welke taken zij leuk vinden. Als zij geen taken uitvoeren gaat de contributie omhoog. Op die manier wordt het een uitzondering om niets extra’s voor je sportclub te doen. Wat steeds vaker gebeurt is het betalen van een ander om een klus over te nemen. Denk aan het fluiten van een wedstrijd. Scheidsrechters die dit erg leuk vinden om te doen, kunnen zo wat bijverdienen.

Mocht het zoeken van vrijwilligers erg moeilijk zijn, dan is het ook een idee om contact op te nemen met een vrijwilligersorganisatie of sportservicepunt in de buurt. Daarnaast worden sportopleidingen steeds vaker benaderd voor het leveren van stagiaires. De studenten kunnen bijvoorbeeld als trainer of scheidsrechter worden ingezet, maar ook als wedstrijdleiding of als ondersteuning bij administratieve taken. Zoek naar samenwerking in de omgeving, er is meer mogelijk dan je misschien denkt.

Vrijwilligers behouden

Op het moment dat je voldoende vrijwilligers aan je sportclub hebt verbonden, wil je deze mensen natuurlijk graag behouden. Laat regelmatig blijken dat je dankbaar bent dat zij zich op die manier aan de club verbinden. Dit kan al met een klein gebaar door een praatje te maken en iemand het gevoel te geven dat hij gezien en gewaardeerd wordt.

Het helpt om te weten wat de beweegredenen van iemand zijn om zich in te zetten als vrijwilliger, dan kun je daar op inspelen. Het geven van voldoende verantwoordelijkheid laat mensen waardevol voelen. Daarnaast het zorgen voor clubgevoel en betrokkenheid. Tot slot werd hierboven al eerder genoemd dat het zorgen dat de juiste persoon op de juiste plek terechtkomt kan bijdragen aan de periode dat de vrijwilliger zich aan je sportclub verbindt.

Nationale Vrijwilligersdag

De Nationale Vrijwilligersdag valt dit jaar op donderdag 7 december. Landelijk, maar ook regionaal worden vrijwilligers op deze dag in het zonnetje gezet. De Nationale Vrijwilligersdag is de uitgelezen mogelijkheid om ook iets op jouw sportclub te organiseren. Dit kan bijvoorbeeld door vrijwilligers te huldigen of te onderscheiden, maar ook door het organiseren van een evenement. Op die manier geef je je vrijwilligers aandacht, zorg je voor het clubgevoel en kun je ze bedanken. Bij hockeyvereniging HCM in Arnhem deden ze dat dit jaar ook, maar dan aan het einde van het seizoen. Dus sla twee vliegen in één klap door gebruik te maken van deze mogelijkheid om nieuwe vrijwilligers werven!

  • Datum: 28-11-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Vrijwilligers & personeel Vrijwilligers

Lees ook