Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Wat levert het op?

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, maar waarom al die moeite? Natuurlijk leveren de energiebesparende maatregelen op termijn een verlaging van de energierekening op. Dat vraagt in eerste instantie een goed beeld van je huidige energiekosten en vervolgens de bereidheid om aanpassingen te doen en slimme keuzes te maken, maar dan kan het ook behoorlijk lonen.

En een ander belangrijk doel van de regeling is natuurlijk het stimuleren van duurzaam energiebeleid om het energieverbruik en de uitstoot van CO2 in Nederland terug te dringen. Want dat is nodig. Opwarming van de aarde, een stijgende zeespiegel, de forse CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen en het feit dat die brandstoffen opraken, zijn enkele hoofdredenen voor het zogenoemde Energieakkoord dat de Nederlandse overheid met relevante partijen heeft gesloten. Op die manier draagt iedereen een steentje bij aan een groener en schoner beleid, ook de sport.

Pilot Noord-Brabant

In provincie Noord-Brabant werkt Stichting Sportservice Noord-Brabant (SSNB) aan een pilot om 50 sportaccommodaties in de provincie te verduurzamen. Er worden zogenaamde energiescans uitgevoerd om inzicht te krijgen in duurzame mogelijkheden op iedere accommodatie. SSNB doet dit niet alleen, zij werken samen met Stichting MOED. Daarnaast werken zij lokaal samen met gemeenten, sportclubs, ondernemers en energie coöperaties. De belangrijkste investeringen die zijn gedaan:

 • Isolatie;
 • LED verlichting buiten;
 • LED verlichting binnen;
 • Zonnepanelen;
 • Warmteopwekking;
 • Vervangen van apparatuur.

Door al deze investeringen is er een besparingspotentie van elektriciteit per jaar die gelijk staat aan 450 huishoudens en een CO2-reductie per jaar die gelijk staat aan 2000 bomen. Als alle sportaccommodaties in Noord-Brabant overgaan naar duurzame energie zal de besparing gelijk staan aan bijvoorbeeld 20.000 huishoudens en 100.000 bomen.

De activiteiten in Brabant zijn haast een schoolvoorbeeld van hoe lokale samenwerking kan lonen. De gezamenlijke aanpak van gemeente, sport, ondernemers en energie coöperatie bestaat uit een aantal stappen:

 1. Inzicht door energie rapportage;
 2. Inzicht in wensen vanuit de vereniging;
 3. Plan van aanpak per accommodatie;
 4. Offertes (lokale) leveranciers & installateurs;
 5. Financiering;

SSNB focust vooral op het inzetten van de juiste experts op het gebied van scans, offertes en financiering.

Zelf aan de slag?

Op de website van SSNB staat een kort filmpje van sportclub VV Schijf waarin zij vertellen welke maatregelen op hun club zijn getroffen en wat dit hen heeft opgeleverd. Zichtbaar wordt dat kleine aanpassingen kunnen leiden tot groot resultaat. En vergeet niet het stappenplan hier op Sport.nl/Voorclubs, waarmee je snel en praktisch zelf aan de slag kunt met energiebesparing en verduurzaming op je club.

Sportclubs en sportstichtingen die aangesloten zijn bij NOC*NSF komen in aanmerking voor de subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties. Het indienen van een aanvraag kan vanaf 2 januari 2018 (9.00 uur) via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wees er snel bij, het aantal geïnteresseerde sportclubs en -stichtingen stijgt namelijk snel!

 Wil je meer weten of ben je benieuwd of jouw club in aanmerking komt voor subsidie? Lees alles over de regeling op www.rvo.nl/subsidies-regelingen.

 • Datum: 20-11-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Duurzaamheid Financien en subsidies

Lees ook