Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Het project kwam tot stand door LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst), Kenniscentrum Sport, Mulier Instituut, NOC*NSF, Rotterdam Sportsupport, Erasmus Universiteit (Rotterdam School of Management) en Scouting Nederland. Het onderzoek en met name de conclusies komen samen in een publicatie die is bedoeld om bestuurders te inspireren om over hun rol en werkwijze na te denken en daarover met elkaar in gesprek te gaan.

Gericht en efficiënt of verbinden

Uit de analyse van deze bestuurservaringen worden twee voornaamste perspectieven op besturen van de organisatie zichtbaar. Soms ligt de focus vooral op delen en verbinden, dan juist weer op ‘lean & mean’ organiseren, dus een overzichtelijke, slagvaardige organisatie die efficiënt handelt. Bij  de ‘lean & mean’-benadering legt het bestuur nadruk op de kernactiviteiten van de verenigingen, met een focus op kwaliteit van dienstverlening en flexibel aanbod. De gedachte achter dit perspectief is dat de activiteiten van de vereniging zo effectief mogelijk in de beschikbare tijd georganiseerd worden.

Omgeving bepaalt perspectief

De andere invalshoek - delen en verbinden - gaat juist uit van de gedachte dat besturen een gedeelde verantwoordelijkheid van alle leden is die bijdraagt aan een hechte vereniging. Is er een keuze die het best werkt om een stabiel verenigingsbestuur te hebben? Nee, zeggen de auteurs. ”De omgeving beïnvloedt de keuze of je voor focus op kwaliteit en aanbod gaat of voor de focus op verbinding.” Is er een stabiele vraag, dan ligt de benadering van ‘lean & mean’ voor de hand. Als er veel veranderingen - intern of extern - op de club af komen, dan is ‘delen en verbinden’ beter om de diversiteit in de hand te kunnen houden. Geregeld domineert een van de twee perspectieven, maar vaker is het bestuur een mengvorm.

Op basis van de analyse zien de onderzoekers dat het clubs vaak helpt een accent te verleggen van de bestaande uitgangspunten naar nieuwe: juist wat strakker organiseren of mensen de ruimte geven een bijdrage te leveren aan de verandering. De publicatie besturen in sport, cultuur en scouting kan inspireren om met vernieuwde energie bestuursleden te werven en te behouden.

  • Datum: 22-12-2017

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Vrijwilligers & personeel Bestuurlijke vernieuwing Tips en advies Personeel Vrijwilligers

Lees ook