Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Elke week worden 300 Nederlanders getroffen door een hartstilstand buiten een ziekenhuis. Dat kan ook op een sportveld of in zaal gebeuren. Het is daarom voor clubs belangrijk om een Automatische Externe Defibrillator (AED) aan de buitenkant van een kleedkamer of clubhuis te hebben hangen. Op deze manier kan een AED altijd gebruikt worden in het geval van een hartstilstand bij een speler of begeleider.

Loopafstand

Bij KVC Oranje in Kerkrade kwam de beslissing over een AED op de club ongeveer acht weken geleden in een versnelling. "We hadden een jeugdleider die onwel werd op het veld. Toen kwamen we erachter dat we wel op loopafstand bij een zorgflat een AED hadden hangen. Desondanks hebben we toen vrij snel daarna besloten om zo'n apparaat te gaan huren", zegt penningmeester Hub Vanhommerig.

De reacties op de club op dat besluit waren positief, vertelt Vanhommerig. "Natuurlijk ook door die nare gebeurtenis, waarbij uiteindelijk de ambulance op tijd ter plaatse was. Je moet toch binnen zes minuten kunnen handelen. Wij zien het ook als onze verantwoordelijkheid om daarvoor te kunnen zorgen. Het is goed om daar bewustzijn voor te creëren binnen de club."

De voetbalclub met 360 leden heeft de aanwezigheid van de AED daarom ook op de website vermeld. Ook gaat KVC Oranje een AED-cursus aanbieden aan in eerste instantie twaalf leden. "We willen ook aansluiten bij het burgerinitiatief Kerkrade Hartveilig. Daar willen we onze mensen dan ook lid van maken, dan komen ze ook in aanmerking voor een herhalingscursus."

"Het zal je maar gebeuren"

Bij voetbalclub Heerenveense Boys is net een AED geplaatst, maar het idee leefde al langer. Die verantwoordelijkheid voelde het bestuur ook, zegt voorzitter Gatze-Rommert van der Meer. "Dit is helaas ook belangrijk. Je hoort het steeds vaker dat iemand op het veld iets aan zijn hart krijgt. Het zal je maar gebeuren. Zeker door de berichtgeving daarover de laatste vijf jaar zijn wij als bestuur daar meer over na gaan denken."

Het bestuur van Heerenveense Boys werd over de streep getrokken toen de mogelijkheid zich voordeed om via CardiAid een AED te huren. "Daardoor is de drempel van de investering veel lager geworden", aldus Van der Meer. De AED was ook sneller dan het bestuur had verwacht op de club. "Wij hadden gedacht dat je dan een heel traject in zou gaan, maar we hadden het op maandag in een vergadering besloten en op donderdag hadden we het apparaat al op de club." De cursussen voor het gebruik van de AED gaat de club daarom nog opzetten komende maand, net als de vermelding op de website.

Meer informatie over het gebruik van een AED vind je bij de Hartstichting.

  • Datum: 02-02-2018

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Accommodatie

Lees ook