Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Totale besparingen


De gemiddelde club kan per jaar maar liefst 7.000 euro besparen, zo luidde de meest in het oog springende conclusie. In deze pilot gaat hem om 20 voetbal-, 5 hockey- en 5 tennisclubs uit de genoemde provincies. Uit de energiescans op de clubs, bedoeld om een beeld te krijgen van hun huidige energieverbruik, blijkt verder dat een club gemiddeld 42.000 kWh elektriciteit en 2.600 m3 gas kan besparen door het nemen van duurzame maatregelen.

Dat kan bij alle 5.000 Nederlandse voetbal-, tennis en hockeyclubs samen in Nederland jaarlijks leiden tot maar liefst 13 miljoen m3 minder gasverbruik en een afname in het elektriciteitsverbruik van 210 GWh. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse gas- en elektriciteitsverbruik van respectievelijk 8.600 en 60.000 huishoudens.

Duurzame maatregelen

De meeste clubs kunnen snel en eenvoudig starten met besparen door bijvoorbeeld de binnenverlichting te vervangen met ledverlichting en bewegingssensoren en tijdschakelaars in gebruik te nemen. Veelvoorkomende grote maatregelen zijn ledverlichting voor veld- en baan, zonnepanelen en zonneboilers voor de verwarming van douchewater. Clubs die alle maatregelen uit het energieadvies daadwerkelijk nemen, staan voor een totale investering van 72.500 euro en verdienen die gemiddeld in tien jaar terug.

Deelnemen

Wellicht kan ook jouw tennisvereniging fors besparen op het energieverbruik. Wil je meer weten over het traject van De Groene Club? Kijk dan op www.degroeneclub.nl. Heb je vragen? Stel ze via degroeneclub@knvb.nl. Naar verwachting kunnen nieuwe clubs vanaf september 2018 deelnemen aan De Groene Club.

  • Datum: 09-03-2018

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Duurzaamheid Accommodatie Praktijkverhalen duurzaamheid Afval Water Energie

Lees ook