Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Plezier is de basis, zo weten veel trainers en coaches. Van recreatief tot topniveau, als er geen plezier is, sneuvelt ook de motivatie snel. In de huidige maatschappij zijn prestaties, ook in de breedtesport, echter steeds belangrijker geworden. Prof. Dr. Chris Visscher, hoogleraar Jeugdsport in Groningen, kwam in 2016 in een artikel op Sportknowhowxl.nl aan het woord over hoe kansen en eigen succes steeds centraler zijn komen te staan in onze samenleving. “En ouders vereenzelvigen zich daarbij met de prestaties van hun kinderen”, zegt Visscher. “Dat zie je ook bij de cito-toetsen op school, dat ouders zich dan niet snel neerleggen bij een ongewenst advies.”

In sport is dezelfde ontwikkeling zichtbaar: “Soms is driekwart van de ouders bij de trainingen aanwezig en geven ze ook nog gerust commentaar. Maar we mogen ons zo langzamerhand wel afvragen waarom kinderen op een bepaalde leeftijd stoppen met sport. Dat heeft vaak te maken met de verwachtingen van de ouders, maar ook met de verwachtingen van de kinderen zelf. Het draait te vaak om perfectionisme, ouders en kinderen weten vaak niet eens meer wat een beetje realistisch is.”

‘Meer geïnformeerd worden’

Deze discussies keren elk jaar terug en maken het voorjaar, met name in sporten als hockey en voetbal, soms tot een periode van ware ‘selectiestress’, waarbij door ouders en kinderen het leuke en goede van sport vaak uit het oog wordt verloren en jonge leden de sport de rug toekeren.  Vorig jaar zomer berichtte RTL Nieuws op zijn website over dezelfde problematiek en liet ook ontwikkelingspsycholoog Stevent Pont zijn licht over het onderwerp schijnen: “Er is meer wantrouwen naar autoriteiten, dat zie je op allerlei vlakken. Ook op school hebben leraren steeds meer te maken met ouders die zich bemoeien met het onderwijs van hun kind. Vroeger vertrouwden ouders veel meer op de coach van het team. Tegenwoordig willen we meer geïnformeerd worden."

‘De weg er naartoe’

Bij hockeyclub De Terriërs in Heiloo besteden ze daarom sinds kort meer aandacht aan dat informeren. De prestaties van de jeugdspelers worden het hele seizoen nauwkeurig bijgehouden, waarna aan het einde van het seizoen een gesprek volgt met de ouders. Dat moet een zekere objectiviteit in het selectieproces waarborgen. In het najaar van 2016 wijdde de hockeybond op Hockeycorner.nl ook een uitgebreid artikel aan het selectiebeleid bij verenigingen en objectief selecteren. Voormalig trainer/coach en technisch directeur van HC Bloemendaal Dave Smolenaars komt als ervaringsdeskundige aan het woord. Naast de beschrijving van een uitvoerig en transparant selectiebeleid, geeft hij ook duidelijk aan dat vooral de jongere jeugd niet het plezier in sporten moet verliezen. “Ik begrijp eerlijk gezegd niet dat bij veel ouders, besturen en coaches winnen bovenaan staat in de D, E en F-teams. Natuurlijk, winst is misschien wel de mooiste motivator. Maar elke week met plezier naar de training gaan is veel waardevoller. Het gaat niet om het doel, maar om de weg ernaartoe.”

Sportplezier.nl

De zogenoemde selectiestress sluit goed aan bij de eerder op Sport.nl/Voorclubs behandelde problematiek van ouders die langs de zijlijn kritiek hebben op het spelverloop en arbitrale beslissingen en zo de sfeer op en om de velden beïnvloeden. Meer informatie en best practices over deze en aanverwante thema’s vind je ook op Sportplezier.nl. Is de samenstelling van selecties op jouw club ook regelmatig onderwerp van discussie? Lees de bronnen uit dit artikel nog eens goed door en doe er je voordeel mee!

  • Datum: 23-04-2018

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Ledenwerving & –behoud Ledenbehoud Jeugd

Lees ook