Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Vandaar dat een aantal bonden en NOC*NSF vanuit een Veilig SportKlimaat (VSK)-projectgroep de spreekwoordelijke handschoen heeft opgepakt. Hun droom is dat in 2021 trainersbegeleiding de normaalste zaak van de wereld is. Het grootste deel van de Nederlandse sportclubs zou hier dan iets voor geregeld moeten hebben. Dat is het streven.

Behoefte vanuit doelgroep

“NOC*NSF en sportbonden zetten diverse workshops, cursussen en bijscholingen op. Dat is hartstikke goed, maar om echt structurele effecten te realiseren merken we dat trainersbegeleiding essentieel is.”, zegt Roel van der Weide van het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond, die lid is van de projectgroep. “Maar dat we op dit gebied stappen moeten maken, is wel duidelijk. Dat blijkt ook wel uit de cijfers. Momenteel heeft 90 procent van de trainers bij sportclubs geen bondsopleiding, voelt 39 procent van de trainers zich niet capabel genoeg en heeft 60 procent behoefte aan meer begeleiding op de club.”

De roep om meer begeleiding komt dus ook heel sterk vanuit de doelgroep. Trainers zelf willen beter uitgerust worden om hun rol goed te vervullen. Bovendien zijn betere trainers van groot belang voor clubs. Van der Weide: “Betere trainers kunnen beter trainen en lesgeven, dat ligt voor de hand. Maar de betekenis van de trainer op de club is veel groter dan dat.”

“Een trainer is vaak ook uithangbord van de verenging, een visitekaartje”, vervolgt Van der Weide. “Een enthousiaste, positieve trainer heeft ook een heel positief effect op de leden. De trainer is wat dat betreft een heel bepalende factor voor het plezier dat iemand aan sport beleeft. Een belangrijke ‘uitstapreden’, een reden voor leden om hun sportlidmaatschap op te zeggen, is niet voor niks de bekwaamheid van de trainer. Een trainer die voldoende ‘bagage’ meekrijgt om vertrouwen te hebben in zijn of haar kunnen, heeft plezier in het werk en straalt dat uit, leden merken dat.”

Zelf stappen zetten

Bovendien, trainers die leden gemotiveerd en enthousiast willen houden, daar echter weinig begeleiding bij krijgen en steeds tegen dezelfde problemen aan blijven lopen, haken zelf ook sneller af. De behoefte aan een trainersbegeleider op elke club en meer (bij)scholing voor trainers is dan ook overduidelijk. Op kortere termijn kun je als club zelf echter ook al stappen zetten. Hier op Sport.nl/Voorclubs is de nodige informatie beschikbaar over de ondersteuning en begeleiding van trainers. Daarin komen ook de ‘vier inzichten over trainerschap’ terug, vier kernkwaliteiten die essentieel zijn voor elke trainer. En veel informatie voor de aanpak en het functioneren van de trainer is te vinden op www.sportplezier.nl/co.  Ook biedt NOC*NSF vanuit de Academie voor Sportkader het verenigingstraject Coach de Coach aan. Daarmee worden binnen een club twee à drie mensen opgeleid om trainers op de vereniging te begeleiden.

Ook waardering voor alle clubvrijwilligers en zeker voor trainers is belangrijker en heeft een groter effect dan veel verenigingen zich realiseren. Zet je trainers aan het einde van het seizoen eens uitgebreid in het zonnetje! Organiseer een gezellige barbecue of bedenk een andere gelegenheid waarbij de dankbaarheid aan je trainers centraal staat!

Op Sportplezier.nl staat in een artikel ook nog eens benadrukt waarom trainers meer begeleiding verdienen en dat geldt ook voor het filmpje dat bij het artikel is gevoegd. In het artikel wordt tevens nader toegelicht hoe bewerkstelligd kan worden dat in 2021 een trainersbegeleider de normaalste zaak van de wereld is. In het stukje worden sportclubs ook opgeroepen mee te denken over hoe dit doel te bereiken en input te leveren. Later dit jaar verschijnt tevens een speciaal boek over scholing en ondersteuning van trainers/coaches.

  • Datum: 11-06-2018

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Vrijwilligers & personeel Opleidingen en bijscholingen Trainers & coaches

Lees ook