Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Lucia Grooff is sinds 2012 senior buurtsportcoach 50+ bij SportSupport in de gemeente Haarlem. "In 2001 begonnen als verenigingsadviseur met een paar uurtjes 'ouderensport' erbij. Dat laatste is inmiddels uitgegroeid tot 24 uur! Inmiddels dus al 17 jaar in dienst, maar het helpt als je er al zo lang bij zit, want mijn netwerk weet me te vinden en dat is héél belangrijk om je doelen te verwezenlijken."

Samenwerking

Een goede samenwerking is één van de belangrijkste factoren om succesvol ouderen aan het bewegen te krijgen, aldus Lucia. "Wij van SportSupport bereiken de doelgroep niet alleen, daarvoor zijn we afhankelijk van welzijn- en zorginstellingen en de eerste lijn. Die moeten ons aanbod kennen en de mensen erop attenderen. Als ze dan eenmaal bij ons zijn, dan kunnen wij de relatie verder uitbouwen. En dat lukt prima!"

Nationale Diabetes Challenge

Dat die samenwerking goed werkt, blijkt uit het voorbeeld van de Nationale Diabetes Challenge. Dit initiatief is drie jaar geleden gestart vanuit de eerstelijnszorg. Maar de instelling kwam naar SportSupport met de vraag of zij de organisatie daarvan niet wilden overnemen. Lucia: "Daar hebben we 'ja' op gezegd. Vanuit Schalkwijk, 20 weken wandelen om uiteindelijk gezamenlijk 10 km te volbrengen met de finish in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Dat het aanbod een schot in de roos was, bleek uit het overweldigende aantal deelnemers. Geweldig om te zien hoe snel deze drie groepen onderling contact hebben. Want sociale contacten die men opdoet bij het sporten zijn ook erg belangrijk. Sporten kost energie maar je krijgt er zoveel energie en positiviteit voor terug. Ik kan het iedereen aanraden.”

Laagdrempelig

Belangrijkste factor om ouderen te laten beginnen met bewegen is volgens Lucia laagdrempeligheid. "Daarom is het wandelen ook zo geschikt. Het kost niets, het brengt mensen samen en vaak is het het begin van een actievere leefstijl, waarin ook weer andere sportbeoefening mogelijk wordt." Want ook het doorstromen van ouderen naar de lokale sportverenigingen is voor Lucia een punt van aandacht. "Sportverenigingen hebben het moeilijk tegenwoordig. Vanuit SportSupport proberen we hen te helpen door bijvoorbeeld de wandelgroep te laten starten vanuit een kantine, die overdag anders niet gebruikt zou worden. Zo was het ook bij korfbalvereniging HKC: eerst kwamen we er alleen een kopje koffie drinken. Daarna kwam er op dinsdag ook een groepje ouderen samen om te koersballen. En op maandag verzamelde de wandelclub er. We organiseren er ook een buurtlunch, één keer per maand. Inmiddels zijn de koersballers ondersteunend lid van HKC, dat kost hen 50 euro per jaar, maar daarvoor kunnen ze deelnemen aan alle activiteiten die de club organiseert. Super toch!?"

In beweging blijven

Die doorstart na de kennismaking is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de ouderen ook in beweging blijven. Op 29 september a.s. is de Nationale Diabetes Challenge afgelopen, SportSupport hoopt natuurlijk dat alle deelnemers ook daarna nog blijven bewegen. Lucia: "Of dat nu wandelen is of iets anders. We proberen te luisteren naar wat de ouderen willen en proberen dat dan te realiseren. Momenteel zijn we bezig met een walking voetbal all stars team bij Olympia. Verder hebben we een website: www.bewegen50plus.nl waar ons volledige aanbod op staat en waar mensen net als bij de jeugdsportpas vier keer kunnen kennismaken met een sport naar keuze alvorens lid te worden.”

Valpreventie

Een deel van de ouderen in Haarlem start met een valpreventiecursus, omdat ze bang zijn de straat op te gaan en te vallen. Door deze cursus krijgen deelnemers meer zelfvertrouwen, worden sterker en hun balans verbetert, waardoor het risico op vallen vermindert. Lucia: “Er ontstaat een positieve spiraal van actiever zijn en meer kunnen ondernemen. We zien bijvoorbeeld deelnemers makkelijker opstaan uit de stoel, een grotere afstand kunnen lopen en sommigen gaan weer op de fiets. Ze krijgen een groter socialer leven. Daarnaast is het een gezellig samen zijn, senioren leggen nieuwe contacten met andere mensen uit de wijk. Dat is precies wat we willen bereiken.”

" Een mooi voorbeeld is dat de volgende valpreventiecursus wordt gegeven  in de aula van een school. Gewoon tijdens schooltijd, kinderen helpen met op- en afbouwen van de zaal. De ouderen hebben een ontmoetingsplek in de wijk en de school krijgt een wijkfunctie erbij. Lucia: "De waardering, de blije gezichten en het feit dat ik iets aan de fysieke en psychische gezondheid kan bijdragen, geeft mij iedere dag energie.”

Sportfonds50+


In 2015 heeft Lucia, samen met gemeente Haarlem, het initiatief  genomen om het Sportfonds 50+ op te richten. Inwoners van Haarlem met een minimuminkomen en een HaarlemsPas kunnen tot maximaal € 100,- vergoeding krijgen op het lidmaatschap van een sportvereniging of organisatie. Enige voorwaarde is dat je eerst hebt kennisgemaakt via het bewegen50+ aanbod. “Ik heb veel deelnemers persoonlijk gesproken die zó blij zijn met dit fonds omdat de (financiële) drempel om te gaan sporten is verlaagd. Ik hoop eigenlijk dat het fonds in het hele land door gemeenten wordt  overgenomen, zoals dat ook met het Jeugdsportfonds gebeurd is. Dat zou veel ouderen in ons land over de drempel helpen, denk ik."

Laatste tip


Op de vraag welke tip zij andere gemeenten zou willen meegeven, zegt Lucia: "Zorg voor samenwerking op alle niveaus binnen de gemeente. Je ziet nu af en toe dat ambtenaren ons vertellen dat wij in de uitvoering de andere partijen moeten opzoeken om samen te werken, maar dat zij zelf nog niet de afdeling in de kamer ernaast hebben bezocht.

  • Datum: 26-09-2018
  • Geschreven door: Redactie

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Ledenwerving & –behoud Ledenwerving en –behoud Samenwerking Ledenbehoud Gemeenten

Lees ook