Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring


Het klinkt logisch, maar net als de weg naar een transplantatie toe is ook de weg daarna,  naar een zo goed mogelijk herstel, lang en vraagt doorzettingsvermogen en soms durf. Voor iemand die getransplanteerd is, is het herstel na de revalidatie vanuit een ziekenhuis nog niet klaar. Daarna is vaak nog één tot drie jaar nodig om weer te kunnen bewegen als een ‘gewoon’ mens, zij het dat er door de ingreep, medicatie en soms door plaatsing van het orgaan, altijd beperkingen zullen zijn.

De voordelen

Stichting SET heeft een gevarieerd aanbod aan sport en beweegactiviteiten voor getransplanteerden die willen en kunnen. Ook ondersteunt de Stichting getransplanteerden die willen doorgaan met revalideren of op een gezonde manier willen bewegen. Het helpt bij het opbouwen van extra weerstand tegen infecties en kan de afhankelijkheid van een aantal medicijnen verlagen of het positieve effect van andere medicijnen versterken. Sporten helpt bovendien bij het herstel van spieren en uithoudingsvermogen en de inspanningen en zeker de persoonlijke prestaties, versterken het vertrouwen in het lichaam en dragen bij aan de mentale verwerking van ervaringen of zorgen.

Sport op de club

Sport en bewegen kan vaak ‘gewoon’ bij een sportvereniging. Waar nodig geeft SET advies aan sportverenigingen hoe met de bijzonderheden van getransplanteerden om te gaan en stimuleert vooral haar leden om potentiële nieuwe leden bij hun club te introduceren. Deze verengingen zijn immers al enigszins bekend met de beperkingen van een getransplanteerde en de ‘buddy’ kan de nieuwe sporter vanuit ervaringsdeskundigheid bij uitstek goed begeleiden.

De stichting wil getransplanteerden motiveren en ze er toe bewegen om hun grenzen weer op te zoeken. Daarom stimuleert SET haar leden ook om hun inspirerende verhalen in de algemene en sociale media te verspreiden. Maar SET stimuleert ook onderzoek, naar de effecten van beweging en sport voor het behoud van organen. De kostbare ‘Gifts of Life’ verdienen dit, zo meent de stichting. Door voor hun organen en lichaam te zorgen en grenzen weer te verleggen willen de SET-leden hun vaak onbekende donoren eren. Dat is een verhaal dat verteld mág, en volgens SET verteld móet worden.

World Transplant Games

De beste en meest gedreven leden van SET sporten zelfs op internationaal niveau en strijden daar met lotgenoten uit vele landen. Op het allerhoogste niveau neemt een selectie van elke twee jaar als Nederlands Team deel aan de World Transplant Games. Tegen bijna tweeduizend andere sportende lotgenoten wisten zij daar de laatste keer in Málaga veertig medailles mee te nemen, waaronder acht gouden.  

Heb je vragen voor SET of zou je met jouw club sport willen aanbieden voor mensen die een transplantatie hebben ondergaan? Of wil je daar ondersteuning bij? Kijk op de website van de stichting en vind meer informatie, nieuws en evenementen. Daar vind je ook uitleg over hoe je donateur kan worden en de contactgegevens van de stichting.

  • Datum: 21-09-2018
  • Geschreven door: Redactie

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Ledenwerving & –behoud Ledenwerving en –behoud Samenwerking Advies en ondersteuning

Lees ook