Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

‘Hockeyclub Goes steekt stokje voor roken’, kopte Omroep Zeeland op zijn website op 16 juni. De Goese Mixed Hockeyclub is met het besluit om volledig rookvrij te worden een ware pionier in de regio, want het is de eerste sportvereniging in Zeeland die dit doet. Handhaven is lang niet makkelijk, want boetes opleggen kan de club eigenlijk niet. Maar steek je bij de Goese vereniging een sigaret op, dan wordt je er direct op aangesproken. “Als mensen toch nog willen roken, dan moet dat buiten het terrein”, stelt Etienne Verhoef van de hockeyvereniging.

‘Roken en sport, lastige combinatie’

In augustus werd ook Hockeyclub Cranendonck (HCC) in Brabant volledig rookvrij. Ook in Cranendonck is het de eerste (buiten-)­sportvereniging  die in september aan een rookvrij seizoen begint. “Roken en sport is een lastige combinatie, dat weten we allemaal”, zegt Martin Daudey, voorzitter van HCC, in het Eindhovens Dagblad. Huisarts Stijn van Kerkhoven, zelf lid van de club, nam het initiatief om de vereniging volledig rookvrij te maken. “Die heeft daar flink de schouders onder gezet”, aldus Daudey. “We willen met dit beleid niet de rokers het leven zuur maken, maar we zijn een vereniging met heel veel jeugdleden. We willen voorkomen dat de kinderen roken normaal gaan vinden.”

‘Hartverscheurend betoog’

En dan werden er in het voorjaar al concrete plannen gemaakt bij de Amsterdamse tennisvereniging LTC Festina. De Amsterdammers, met 2.500 leden de grootste tennisclub van Nederland, wilden een aantal stappen nemen om roken op de club te beperken. Maar tijdens de Algemene Ledenvergadering nam het gesprek door een indrukwekkend pleidooi vanuit de jeugdcommissie een “mooie wending”, zoals voorzitter Anne Marie Glasz het op Centrecourt.nl omschrijft. “De jeugdcommissie zag niks in een oplossing om alle partijen tevreden te houden. Een hartverscheurend betoog, als ik eerlijk ben. Zij zeiden: pak je het roken nu voor 80 procent aan, dan zet je die laatste stap nooit meer. Als je er iets aan wil doen, moet je het voor de volle honderd procent doen. We hebben vervolgens gestemd over een volledig rookvrije club en dat kwam erdoor!”

Het zal best wennen worden voor de club, volledig rookvrij zijn. Maar Glasz heeft er alle vertrouwen in. “Er zal vast weleens iemand achter een bosje een sigaret opsteken, dat zij dan zo. Het zal als club ook wat tijd kosten om hier aan te wennen. Dat geldt ook voor het initiatief van de Hartstichting, de Rookvrije Generatie en dus ook rookvrije sport. Het duurt even voordat mensen daar klaar voor zijn.”

Ga zelf aan de slag!

Heb je met jouw club al plannen om rookvrij te worden of in eerste instantie roken te beperken? Of ben je geïnspireerd geraakt door deze voorbeelden? Kijk op https://rookvrijegeneratie.nl/sport en vind meer informatie en handige hulpmiddelen, zoals stappenplannen en promotiemateriaal. Succes!

  • Datum: 04-09-2018

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Wet- en regelgeving Rookvrij

Lees ook