Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaringDat met dat besef ook iets gedaan moet worden, blijkt ook uit de cijfers. Nederland telt 430.000 trainer-coaches, daarvan is 90 procent niet gediplomeerd. Van der Kerk vindt dat niet vreemd. Zorgwekkender is dat 60 procent van de trainers zich onvoldoende begeleid voelt door de vereniging. Daarnaast geeft 39 procent van de trainers zelf aan dat ze zich niet bekwaam genoeg voelen voor hun taak. "Als we in Nederland die sportinfrastructuur goed willen inrichten dan moet hier wat aan gebeuren", zegt van der Kerk.

Drie stappen

En om die boodschap extra kracht bij te zetten, heeft de Academie voor Sportkader een eenmalig magazine uitgegeven waarmee het belang van goed opgeleide trainers en leertrajecten op dit vlak nog eens wordt onderstreept. "Daarmee willen we bestuurders die het belang van trainersopleiding zien, ook te verleiden om de volgende stap te zetten." In het magazine en een bijbehorende drieklapper worden daarvoor drie stappen toegelicht. De eerste stap is een laagdrempelige online training voor beginnende trainer-coaches waarin de basisprincipes van trainen en coachen worden geleerd.

Bestuurlijke aandacht

De volgende stap is het opleiden op de club, legt Van der Kerk uit. "Zorg dat je op je vereniging niet alleen je trainers bij elkaar haalt, maar help ze ook met workshops om ze sterker te maken." Dat kan op verschillende manieren via opleidingen van een bond of via het Academie voor Sportkader. De derde stap is misschien wel de belangrijkste: structureel begeleiden op de club. "Trainersbegeleiding regel je niet op een achternamiddag. Dat vraagt bestuurlijke aandacht waardoor je het normaal maakt dat je trainers worden begeleid."

Het magazine Coach de Coach is vooral gericht op de bestuurders bij sportclubs. "Omdat te zorgen dat het ook echt ingebed wordt in de vereniging hechten wij erg aan aandacht bij bestuur. Het kan natuurlijk ook dat een trainer zelf of een ouder dit magazine leest en bij het bestuur duidelijk maakt dat de club met trainersondersteuning aan de slag moet."

Landen bij verenigingen

In het sportakkoord, dat deze zomer werd ondertekend, komt het opleiden van trainers ook nadrukkelijk naar voren. "Bij de pijler 'vitale sportaanbieders' komt het zelfs vrij prominent terug. Ook bij de doorvertaling naar programma's die nu worden gemaakt zie je dit thema prominent terugkomen. Het moet alleen nog landen bij de verenigingen." Het magazine Coach de Coach moet daar dus verandering in brengen. "Dat hopen we te merken in dat bestuurders ermee aan de slag gaan en dat ze die online training gaan doen. We zien nu al een toename maar dat moet wel exponentieel gaan toenemen."

  • Datum: 16-10-2018
  • Geschreven door: Redactie

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Ledenwerving & –behoud Bestuur & organisatie Ledenwerving en –behoud

Lees ook