Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Na een twintigtal pilotprojecten in samenwerking met de KNLTB en de KNHB, mailde de voetbalbond begin deze maand clubs in de regio Gelderland en Zuid-Holland om de interesse te peilen in verduurzaming van de accommodatie. "We gaan De Groene Club gefaseerd uitrollen over het land, want we kunnen niet iedereen tegelijk verwerken", vertelt Marc Nipius, MVO-manager van de KNVB tegenover Sport & Strategie. "Door per regio te werken, kunnen we voorlichtingsbijeenkomsten houden in de buurt van de gemailde verenigingen. Ook verwachten we schaalvoordelen in de offertes van de installateurs, wanneer we aanvragen kunnen bundelen. We hebben een week na de eerste mail al ruim honderd aanmeldingen binnen.”

Werkwijze

In De Groene Club wordt samengewerkt met energieleverancier Essent, maar voor een energiescan en plan van aanpak komt een onafhankelijk partij langs. "Essent mag dan wel als eerste een offerte uitbrengen op basis van 'best value': de beste verhouding van prijs, kwaliteit, service en garantie. Het is echter aan de club om dan te beslissen of ze dit willen of dat ze zelf de markt nog op gaan", legt Nipius uit. "Het is geen probleem als de vereniging een andere partij inschakelt bij de uitvoering. De onafhankelijke deskundige kijkt bijvoorbeeld naar de kwaliteit van de lichtinstallatie voor de komst van LED-verlichting, de verwarmingsketel, isolatie en of het mogelijk is om zonnepanelen op het dak van het clubhuis te plaatsen.”

Investering

De investeringskosten zijn aanzienlijk, ze kunnen variëren van 30.000 tot 50.000 euro. De KNVB adviseert de clubs om daarvoor de eigen reserves aan te spreken, maar als dat niet lukt, een beroep te doen op de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS). "Bij enkele deelnemende clubs aan de pilot blijkt dat ze minder geld kwijt zijn aan de rente en de aflossing van de lening dan wat ze daarvoor maandelijks aan gas en stroom uitgaven. In andere gevallen blijkt de terugverdientijd één of twee jaar te zijn.” Crowdfunding kan ook een optie zijn, zo stelt de KNVB.

Bekijk de informatie van de SWS

Heb je met jouw club verduurzamingsplannen en wil je meer weten over De Groene Club? Neem dan een kijkje op Degroeneclub.nl.

  • Datum: 17-10-2018
  • Geschreven door: Redactie

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Duurzaamheid

Lees ook