Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Sinds mei van dit jaar is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. Deze wet versterkt de positie van de mensen van wie persoonsgegevens worden verwerkt. Organisaties die persoonsgegevens verwerken, waaronder dus voetbalclubs, hebben sindsdien meer verplichtingen gekregen om op een juiste manier om te gaan met deze gegevens. Concreet houdt dit in dat verenigingen moeten opschrijven hoe zij omgaan met persoonsgegevens van hun leden, vrijwilligers en fans. Met deze documentatieplicht kunnen clubs aantonen dat zij voldoen aan de AVG.

AVG-dossier
Toen FC Axel-voorzitter Nic Heijens begin dit jaar hoorde over de nieuwe wetgeving ging hij er gelijk mee aan de gang. Hij las zich uitvoerig in en bouwde voor zijn vereniging een heus AVG-dossier op. “Ik vind het belangrijk om dat uitvoerig en volledig te doen”, vertelt hij. “Omdat ik vind dat je die plicht hebt als vereniging van zeshonderd leden.” Dat andere verenigingen het lastige materie vinden? Hij knikt resoluut. “Dat is het ook. Maar het is wel zaak om het goed te regelen en niet je kop in het zand te steken.”

Stappenplan
In het AVG-dossier van FC Axel is in verschillende rubrieken vastgelegd hoe er met de persoonsgegevens wordt omgegaan. “Daarin beginnen we met de vraag wat het AVG-dossier is en waarom het er is gekomen”, aldus de preses. Ook de AVG-verklaring, verkregen door het stappenplan van de Stichting AVG voor Verenigingen te volgen, is in het dossier opgenomen. “Dat is een enorme hulp geweest. Een aanrader voor verenigingen die niet weten hoe ze moeten beginnen.”

Benieuwd hoe FC Axel met de belangrijke thema’s binnen de AVG aan de slag is gegaan en de informatie ook zorgvuldig heeft vastgelegd in zijn AVG-dossier? Lees het uitgebreide artikel op KNVB Assist, het kennisplatform van de KNVB voor bestuurders, scheidsrechters, trainers en wedstrijdsecretarissen.

  • Datum: 02-11-2018
  • Geschreven door: Redactie

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Bestuur & organisatie Wet- en regelgeving Communicatie Juridisch advies

Lees ook