Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is één van de maatregelen die een sportclub kan nemen om de kans op seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de club te verkleinen. Met deze verklaring toont een persoon aan dat hij of zij niet veroordeeld is voor ernstige delicten, zoals een zeden- of geweldsdelict.

Kwetsbare mensen

Tot 1 november konden vrijwilligers die werken met minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking gratis een VOG aanvragen. De overige vrijwilligers moesten voor een VOG aanvraag betalen. Vanaf 1 november is die regeling uitgebreid en is de VOG gratis alle vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen of wanneer sprake is van een kwetsbare situatie. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan mensen met een visuele en/of lichamelijke beperking.

Veiligheid

De regeling voor een gratis VOG aanvraag is er voor alle organisaties, zoals scholen, zorginstellingen en sportverenigingen.  Een voorwaarde is wel dat de organisatie is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Alle voorwaarden voor het aanvragen van een VOG zijn te vinden op Gratisvog.nl.

Actief preventiebeleid

Het blijft wel zaak dat je als sportclub maatregelen neemt om verkeerd gedrag te voorkomen. En het blijft ook vereist dat jouw organisatie een plan heeft met regels en richtlijnen over veilig vrijwilligerswerk. Onderdeel van dit plan kan zijn om vrijwilligers te vragen een VOG te overleggen. Maar bijvoorbeeld ook om een vertrouwenspersoon aan te stellen of gedragsregels op te stellen.

  • Datum: 13-11-2018
  • Geschreven door: Redactie

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Veilig sportomgeving Vrijwilligers en personeel

Lees ook