Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

In 2017 was er al een pilot, met betrokkenheid van zeker vijftig accommodaties. Dat bleek een geslaagd experiment, waarna Sportservice Noord-Brabant de opdracht van de provincie kreeg om een Duurzaamheidsplatform Sport te realiseren. Dat platform is er nu, onder de noemer Duurzaamsportiefbrabant.nl. Door een degelijke samenwerkingsstructuur en data uit de pilot, is een nauwkeurige analyse en besparingspotentie voor de gehele provincie gemaakt.

“Wij schatten het aantal sportaccommodaties in Brabant op circa 2.500”, zegt Bas IJpelaar, procesbegeleider vanuit Sportservice Noord-Brabant (SSNB). “De stip op de horizon betreft het energieneutraal krijgen van zoveel mogelijk van deze accommodaties, maar het zijn vaak langdurige processen om vanuit een businesscase, de theorie, naar werkelijke realisatie te komen.”

Bovendien stellen beschikbare subsidies altijd voorwaarden en zijn lang niet alle concrete maatregelen op de club even makkelijk uit te voeren. Subsidies en andere financiële ondersteuning voor verduurzaming van de accommodatie zijn er echter en het gehele thema leeft nadrukkelijk onder sportverenigingen. De energierekening is vaak fors en dus is de besparingspotentie op de langere termijn zeer interessant. Oftewel; zonnepanelen, led-verlichting of bouwtechnische en installatietechnische verbeteringen zijn een slimme investering voor de toekomst. Om die boodschap te benadrukken en om binnen dit thema de samenwerking tussen clubs, gemeenten en stichtingen ten volle te benutten, is het nieuwe platform in het leven geroepen.

Neem eens een kijkje op Duurzaamsportiefbrabant.nl. Het is weliswaar gericht op Noord-Brabant, maar de uitvoerige voorlichting is voor elke sportclub heel bruikbaar. Bovendien zijn er op het platform veel inspirerende voorbeelden te lezen van clubs die al grote stappen hebben gezet op het vlak van duurzaamheid. En lees vooral ook over subsidiemogelijkheden en het thema verduurzaming.

Deze informatie is gebaseerd op een uitvoeriger artikel over verduurzaming van sportaccommodaties op Sportenstrategie.nl, platform (en magazine) voor bestuurders, executives en beleidsmakers in de sport.

  • Datum: 28-11-2018
  • Geschreven door: Redactie

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Accommodatie Duurzaamheid Advies en ondersteuning

Lees ook