Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Contributie-inkomsten van een sportvereniging zijn vrijgesteld van btw, maar kantine-inkomsten zijn dat niet. Bij de kantine-inkoop betalen zij het lage btw-tarief van 9% (bijvoorbeeld: bananen, bitterballen, snoep en isotone dorstlessers) of het hoge tarief van 21% (bier, schoonmaakmiddelen, koffieroerstaafjes). De Belastingdienst noemt deze kantine-omzet 'fondswervende goederenlevering'. Om sportverenigingen niet op te zadelen met ingewikkelde btw-aangiftes is er voor hen door de Belastingdienst een speciale regeling getroffen. Daarbij zijn sportverenigingen met een kantine-omzet van minder dan € 68.067 vrijgesteld van btw-aangifte.

Inkopen wordt duurder

Voor deze clubs, die met hun kantine-omzet onder de € 68.067 blijven, wordt de inkoop per 1 januari duurder. In plaats van 6% betalen ze 9% btw over producten, die onder het lage btw-tarief vallen. Zij zullen ofwel hun inkomsten zien dalen, ofwel zij moeten hun prijzen aanpassen. Een mooie gelegenheid om misschien ook eens naar het aanbod en de prijzen ervan te kijken? Misschien is dit wel een goede gelegenheid, om een stapje verder te komen in de richting van een gezonder aanbod in de kantine? Neem een kijkje op de website van Team:Fit, die helpen je graag om de gezonde keuze de makkelijke keuze te laten zijn en om gezonder eten en drinken aan te bieden. Dat levert namelijk vaak ook een hogere omzet op!

Forfaitaire methode

Komt de kantine-omzet boven het drempelbedrag van € 68.067, dan moet de sportvereniging wél btw-aangifte doen. Ook in dat geval heeft de Belastingdienst een versimpeling voor sportverenigingen bedacht: dan mag men gemakshalve rekenen met een forfaitair tarief van 13% over alle kantineverkopen (tot 1 januari 2019 was dat 11,5%). De forfaitaire methode is administratief eenvoudiger dan splitsing naar 21% en 9% en is vooral interessant voor kantines die in verhouding veel producten verkopen die onder het hoge btw-tarief vallen. 

Toekomst

Hoe het financieel precies uitpakt met de verhoging van de lage btw-tarieven is nu nog niet goed in te schatten. Dat hangt bijvoorbeeld ervan of in hoeverre clubs de verhoging doorberekenen in de prijzen van de producten in de kantine. 

  • Datum: 07-01-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Belastingen

Lees ook